Širom Srpske litije i plivanja za Časni krst

G.S.
Širom Srpske litije i plivanja za Časni krst

BANjALUKA - Bogojavljensko plivanje za Časni krst, povodom današnjeg praznika Bogojavljenja, biće organizovano širom Republike Srpske, a prethodiće im svete liturgije i litije do rijeka.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbijedili organizatori.

Plivanju za Časni krst prethodiće svete liturgije koje će biti služene u pravoslavnim hramovima, gdje će biti osveštana bogojavljenska voda, a potom će u litijama vjernici i učesnici da se upute prema lokacijama gdje će biti organizovano plivanje.

U Banjaluci će u Hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, a odatle će u podne bogojavljenska litija krenuti ulicama grada ka gradskom mostu, gdje će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za krst.

Pobjednik će biti darivan velikim zlatnikom, dok će ostalim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni.

Njegovo visokopresoveštenstvo mitropolit dabrobosanski služiće u Andrićgradu, u Hramu Svetog cara Lazara. Plivanje će biti organizovano u Drini, kod višegradske ćuprije.

U Banjaluci će zbog proslave Bogojavljenja od 11.00 do 14.00 časova biti obustavljen saobraćaj u centru grada, u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića i nekoliko okolnih ulica, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

I u Prijedoru će biti organizovano plivanje u rijeci Sani za Časni krst. Uoči plivanja biće održana i Bogojavljenska litija.

Plivanja za Časni krst biće organizovana na Trebišnjici i na Bilećkom jezeru u Hercegovini, na rijeci Kaljina na Sokocu, u Istočnoj Ilidži, na rijeci Željeznici kod mosta "Ratko Močević" za šta se prijavilo 49 učesnika.

Za Časni krst plivaće i u Novom Gradu, Brodu, na jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči i drugim gradovima, prenosi RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana