“Sijelo tromeđe” čuva od zaborava Srpsku tradiciju i ojkaču

Srna
“Sijelo tromeđe” čuva od zaborava Srpsku tradiciju i ojkaču

NOVI SAD - Manifestacija “Sijelo tromeđe”, koja je predstavljena na Sajmu zavičaja u Novom Sadu, na najbolji način čuva narodno stvaralaštvo i specifično ojkačko pjevanja muških i ženskih izvornih grupa, kakvog nema nigdje u svijetu, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Strmičana u Beogradu Miloš Vranjković.

Vranjković je naveo da se ova smotra narodne tradicije i ojkačkog pjevanja održava svake treće nedjelje u julu Strmici kod Knina, na tromeđi Like, Dalmacije i BiH.

“Riječ je o pravom muzičkom raskošu čiji je cilj da otrgne od zaborava ojkače i vrati ih srpskom narodu iz kog su potekle”, rekao je Srni Vranjković na štandu Strmice na Sajmu zavičaja.

On je napomenuo kako za vrijeme održavanja “Sijela” ni hrvatske vlasti, ni pojedinici ne prave probleme, a prethodne dvije godine manifestaciju je otvorio gradonačelnik Knina.

“To je prvi put da je neko od prvih ljudi grada otvorio smotru srpskog narodnog stvaralaštva, to se nije desilo čak ni prije rata”, rekao je Vranjković.

On je dodao da to nije jedina pozitivna stvar kad je u pitanju taj događaj, jer grad Knin daje i finasijsku podršku “Sijelu tromeđe” čime doprinosi da ostane i opstane.

“žSijelo tromeđež traje pola vijeka, sa izuzetkom vremena ratnih događanja, i ima veliki odjek među Srbima koji danas žive u Hrvatskoj”, naveo je Vranjković.

Vranjković je rekao da je ovogodišnji Sajam zavičaja ispunio sva njegova očekivanja i po broju izlagača i posjetilaca, te je napomenuo da su dobili i priliku da pred brojnom publikom nastupi izvorna grupa “Strmica”.

U Novom Sadu u toku je Sajam zavičaja, a na 100 štandova prisutno je više od 70 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Kosova i Metohije.

Sajam se završava večeras, a održava se u Master centru Novosadskog sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana