Sestre Živković: Podignimo zidine drevnog manastira Udrim

Srna
Sestre Živković: Podignimo zidine drevnog manastira Udrim

ZAVIDOVIĆI - Sestre Tamara i Anastasija Živković amaterski su snimile pjesmu posvećenu obnovi srednjovjekovnog manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića radi podrške izgradnji ovog nemanjićkog hrama koji je ruševina tri vijeka.

Osim što su ove djevojčice pjesmu otpjevale, tekst je napisala Anastasija, a muziku Tamara. Anastasija je odsvirala i violinsku pratnju, a Tamara klavirsku.

Njihov asistent je bila treća sestra Živković, najmlađa Teodora.

"Sličnu pjesmu o manastiru Vozućici snimile su prije nekoliko godina. Smatramo da manastir Udrim nije manje vrijedan od Vozućice, te iz tog razloga predstavljamo i ovu pjesmu posvećenu manastiru Udrim", objavljeno je na "Fejsbuk" stranici manastira Udrim.

U Anastasijinim stihovima nižu se, između ostalih, ove riječi poziva na obnovu nemanjićkog hrama: "Gospod širi ruke, s` nebeskih visina, Svoj Božanski blagoslov, šalje nama svima. I poruku ovu, ljubavi i mira, Obnovite zidine drevnog manastira. Daj nam Bože snage, Smjerno te molimo, Naš manastir Udrim, Mi da obnovimo".

Iz manastira Udrim ističu da je namjera sestara Živković da u budućnosti ovu pjesmu snime uz podršku profesionalaca iz svijeta muzike.

Njihov otac, administrator manastira Udrim protojerej-stavrofor Zoran Živković rekao je da, iako je epidemija virusa korona, nastoji da bude urađeno sve što je moguće u ovoj situaciji i napomenuo da je u četvrtak, 2. aprila, održana sjednica Komisije za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova vanjskog uređenja i ograđivanja manastira Udrim.

"Po isteku roka predviđenog za žalbu na izbor, sa izvođačem će biti potpisan ugovor, te ćemo započeti sa predviđenim radovima", istakao je paroh Živković.

On je ranije rekao Srni da je početak obnove ovog hrama sve bliže nakon što je nedavno dobijena dozvola za obnovu ovog nemanjićkog hrama koji je 300 godina u ruševnom stanju.

Paroh Živković je istakao da su neophodni pomoć i podrška jer je riječ o veoma obimnom i skupom poslu.

Svi prilozi za obnovu manastira Udrim mogu se uplatiti na žiro račun Pravoslavne mitropolije dabrobosanske, manastir Udrim u Gostoviću broj 161 0000 205 160 055 otvoren kod Rajfajzen banke.

Uplata priloga iz inostranstva može se izvršiti prema sljedećim instrukcijama Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, adress Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055.

Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

Manastir Udrim ili Gostović je po narodnom predanju zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka.

Posvećen je Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu.

Vjerovatno je porušen u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore.

Poslije rušenja, manastir nikada nije obnavljan.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana