Šeranić: Vakcina štiti od težih oblika virusa korona, a ne od zaražavanja

GS
Šeranić: Vakcina štiti od težih oblika virusa korona, a ne od zaražavanja

BANjALUKA - Vakcina nije tu da vas spasi zaražavanja, već težih oblika virusa korona ukoliko se zarazite, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS –a.

- Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u ovom trenutku jeste da se vakcinišu i osobe koje su preležale virus korona. Preporučuje se i da lica u akutnom stanju bolesti ne primaju vakcinu - naglasio je Šeranić.

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati minimalno 40 odsto stanovništva.

- Važno je znati da će se ovaj broj stanovnika vakcinisati u dugoročnijem periodu. Za to nam je potrebno minimalno četiri do šest mjeseci - poručio je Šeranić.

Šeranić je objasnio da je plan da se vakcinacija zdravstvenih radnika ili ljudi u staračkim domovima odvija baš u tim prostorima. Drugi dio su, kaže, lica preko 65 godina sa hroničnim oboljenjima koji će ići kroz vakcinalne centre.

- U planu je da otvorimo različite vakcinalne punktove - rekao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana