Šeranić: Situacija se pogoršava, povećan broj hospitalizovanih

Srna
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se pogoršava epidemiološka situacija u Srpskoj, s obzirom na povećan broj lica koja dolaze na bolničko liječenje zbog virusa korona.

Šeranić je upozorio da je potrebno da se građani pridržavaju epidemioloških mjera, bez obzira na to što su stigle vakcine.
Govoreći o vakcinama "sputnjik V", koje su početkom sedmice stigle u Republiku Srpsku, Šeranić je rekao da još nije dobio informaciju od veledrogerije da je od Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zaprimila dokument o kontroli kvaliteta.

- Nadam se da će to biti danas ili sutra, te čim dobijemo taj dokument ulazimo u proces vakcinacije prioritetnih grupa, a to su zdravstveni radnici koji još nisu vakcinisani, te zaposleni i korisnici staračkih domova - rekao je Šeranić.

On je dodao da će, kada se završi vakcinacija ovih grupa, ostatak vakcina biti usmjeren ka licima sa hroničnim oboljenjima.
Šeranić je rekao da će Ministarstvo dati saglasnost za nabavku "Fajzerovih" vakcina, jer je utvrđeno da su ispunjena određena tehnička pitanja koja je "Fajzer" imao, kao i da određeni logistički zahtjevi ovog proizvođača ne predstavljaju problem za Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, tempo nabavke, odnosno dopremanja vakcina, definisaće i tempo vakcinacije stanovništva.
Ministar očekuje da će u martu biti provedena vakcinacija vakcinama "sputnjik V", ali da su dobrodošle i vakcine iz "Kovaks" programa, koje će ubrzati proces.

Govoreći o načinu nabavke vakcina u Republici Srpskoj, Šeranić je istakao da je sve bilo transparentno, urađeno u postojećim zakonskim okvirima, kao i da je Srpska spremna da preporuči i drugima način nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana