Šeranić: Oboljelim od epilepsije omogućiti kvalitetniji život

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da će resorno ministarstvo zajedno sa Udruženjem oboljelih od epilepsije raditi na tome da se ovim licima unaprijede zdravstvene usluge kako bi im bilo omogućeno da imaju što kvalitetniji život.

- Saradnja sa Udruženjem treba da se nastavi, prije svega ona koja se odnosi na sistemske probleme koje se tiču osoba koje boluju od epilepsije i vidjećemo na koji način ćemo to da regulišemo - izjavio je Šeranić novinarima u banjalučkom parku "Petar Kočić", gdje je prisustvovao obolježavanju "Ljubučastog dana", Svjetskog dana oboljelih od epilepsije.

Šeranić je naglasio da su određeni lijekovi, koji su predmet refundacije, stavljeni na A1 i A listu Fonda zdravstvenog osiguranja, kako bi i dalje bila obezbijeđena mogućnost, prije svega finansiranja, što prethodno nije bio slučaj.

Predsjednik Udruženja oboljelih od epilepsije Srpske Jelena Borić rekla je da je u Srpskoj oko 6.000 osoba oboljelo od epilepsije, te naglasila da je jedan od najvećih problema nabavka lijekova, zbog čega su neki članovi prinuđeni da ih prošvercuju preko granice.

Ona je dodala da probleme imaju i djeca u vrtiću koja boluju od epilepsije, ljudi na poslu koji dobijaju karakteristike da nisu radno sposobni, iako brojni primjeri pokazuju da su oni korisni članovi društva.

Inicijator formiranja Udruženja oboljelih od epilepsije četrdesetjednogodišnji Davor Vukosavljević rekao je da je rođen zdrav, ali da od 1996. godine, kada ga je pogodio zalutali metak, boluje od epilepsije.

On je dodao da je zaposlen, te da na poslu nema problema zbog toga, te da ima podršku i razumijevanje i direktora i radnih kolega.

Savjetnik gradonačenika Banjaluke za društvene djelatnosti Milada Šukalo rekla je da je grad i ove godine podržao ovu manifestaciju i istakla da je veoma važno da se podiže svjesnost o onima koji se bore sa epilepsijom.

- Imamo dobru saradnju sa Udruženjem oboljelih od epilepsije, grad je obezbijedio prostor za njihov rad, a podržavamo i njihove aktivnosti - rekla je Šukalo.

Obilježavanju "Ljubučastog dana" prisustvovala je i delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana