Šeranić: Krajem ove sedmice mogla bi početi vakcinacija

Srna
Šeranić: Krajem ove sedmice mogla bi početi vakcinacija

BANjALUKA- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić nada se da bi krajem ove sedmice mogla da počne vakcinacija sa 20.000 doza iz drugog kontingenta ruske vakcine, koja je danas dopremljena u Banjaluku.

Šeranić je istakao da je ovih 20.000 doza namijenjeno za zdravstvene radnike i staračke domove, kako bi se završio ciklus vakcinacije započet dijelom iz prvog kontingenta vakcina u Republici Srpskoj, a dijelom kroz vakcinaciju u Srbiji.

- Shodno tome, zatvorićemo prvu kategoriju po planu vakcinacije stanovništva koje treba da se vakciniše i imati određene količine doza koje ćemo usmjeriti prema licima, prije svega, starijim od 65 godina, odnosno sa različitim vrstama hroničnih oboljenja - rekao je Šeranić novinarima nakon dočeka drugog kontingenta ruske vakcine.

Prema njegovim riječima, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koordinisaće cijeli proces, zajedno sa zdravstvenim ustanovama.

- I ova doza po interventnom uvozu mora ići u kontrolu kvaliteta serije u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega će vakcina biti spremna za upotrebu i biće distribuisana zdravstvenim ustanovama - poručio je Šeranić.

Resorni ministar je istakao da sa ovim Republika Srpska ulazi u masovniju vakcinaciju, s ciljem da se što brže vakciniše što je moguće veći broj lica.

- Riječ je o 20.000 doza prve komponenete za 20.000 osoba, tako da imamo najave da će u bliskom periodu stići druga komponenta za revakcinaciju. To je sličan princip kako radi i Srbija. Cilj je što prije krenuti u vakcinaciju, a da nakon toga dolaze one količine potrebne za revakcinaciju - objasnio je Šeranić.

Šeranić je naglasio da bi prema najavama u toku naredne sedmice trebalo da dođe i druga komponenta, te da su to stvari koje se dogovaraju sa proizvođačem.

- Nadam se da ćemo krajem sedmice krenuti u korištenje ovih doza, a revakcinacija ide minimalno 21 dan nakon vakcinacije - objasnio je Šeranić.

Do sada su, napominje Šeranić, 2.626 lica vakcinisana u Srbiji i 970 lica u Republici Srpskoj, što je ukupno oko 3.500 lica.

Kad je riječ o vakcinama iz sistema "Kovaks", Šeranić je naveo da je za sutra u 13 časova predviđeno da se održi sastanak sa predstavnicima kompanije "Fajzer".

- Za "Kovaks" je značajan prvi kvartal 2021. godine, odnosno u martu bi trebalo da dođu određene količine iz ovog sistema nabavke. Očekujem da će `Kovaks` odgovoriti našim zahtjevima, jer smo na vrijeme ispunili sve naše obaveze, te ne vidim razloga da se to ne realizuje - rekao je Šeranić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić dočekali su danas u Banjaluci drugi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv virusa korona "sputnjik V".


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana