Selak: Opstaćemo kao narod sve dok pamtimo nevino stradale pretke

GS
Selak: Opstaćemo kao narod sve dok pamtimo nevino stradale pretke

BANjALUKA - U banjalučkom naselju Drakulić danas je obilježena 81. godišnjica masovnog stradanja Srba koje su ustaše u zoru 7. februara 1942. godine poklale na najvirepije načine u naseljima Drakulić, Šargovac i Motike i rudniku Rakovac.

Državnici i mnoge delegacije poklonile su se sjenima i pomolili za duše više od 2.300 nevinih predaka.

-Detaljno isplaniran napad, koji je podrazumijevao najprije trovanje životinja kako one ne bi uzbunile narod, a potom i masovni pokolj srpskih civila na monstruozne načine nedvosmisleno dokazuju da je u ovim banjalučkim naseljima izvršen genocid nad Srbima od strane tadašnjih ustaša 1942. godine - izjavio je predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak.

Jutros je u spomen hramu Svetog velikomučenika Georgija služena sveta liturgija, a u 12 časova i pomen stradalima kod spomenika u naselju Drakulić.

-Istorijski spisi, pa čak i oni iz tadašnje zločinačke NDH, svjedoče da je ovaj zločin, koji su predvodili fratri katoličke crkve, najmasovniji zločin koji se desio u jednom danu. Naši nedužni preci, civili, djeca i starci su u nečovječnim mukama ispuštali svoje duše nakon udaraca maljeva, krampova, sjekira i noževa, bez i jednog ispaljenog metka. Ovakav zločin je nepojmljiv u civilizovanom svijetu i ljudima koji imaju bar zrno empatije u sebi - poručio je lider SPS-a.

-Nećemo zaboraviti ni jedan zločin nad našim mirnim, hristoljubivim i slobodarskim narodom od Drakulića i Jasenovca, do Jadovna, Siska i hercegovačkih jama. Dok god se sjećamo života i stradanja predaka imamo pravo da se nazivamo njihovim potomcima, uz sveprisutnu obavezu da našim potomcima ostavimo u amanet sjećanje na nevino stradali srpski narod - zaključio je

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana