Sekretarijat za vjere: Napadi na imovinu SPC u Mostaru pravilo a ne izuzetak

Srna
Foto: Arhiva/Agencije

BANjALUKA- Nasrtaji na imovinu i nasljeđe Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, jednom od duhovnih simbola grada na Neretvi, nisu izuzetak, već redovno pravilo, saopšteno je iz republičkog Sekretarijata za vjere su povodom najnovijeg vandalskog napada na mostarsku Sabornu crkvu Svete Trojice u kojem je pričinjena ozbiljna materijalna šteta.

Iz ovog sekretarijata su naveli da je sve to začetak našlo i u postupcima ili svjesnim nereagovanjima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, kojim je 2014. godine dozvoljena rekonstrukcija i nadogradnja poslovnog objekta vile Eden - u hotel.

Time je, kako ističu u sekretarijatu, trajno narušena ambijentalna cjelina i prepoznatljiva vizura, te ugrožen Saborni hram Svete Trojice kao nacionalni spomenik BiH i drevno pravoslavno groblje Pašinovac.

U saopštenju se naglašava da je materijalna šteta u ovom slučaju nadoknadiva, ali da osjećaj straha, nepravde i marginalizacije, koji ovakvi događaji pojačavaju – ostaje kao trajna rana na dušama pravoslavnih Srba Mostara.

"Pozivamo sve relevantne političke i društvene faktore, te pojedince u Federaciji BiH i Republici Srpskoj na poštovanje međunacionalnog i međuvjerskog sklada uz puno uvažavanje različitosti, koje nas obogaćuju", navodi se u saopštenju.

U Sekretarijatu pozivaju nadležne da procesuiraju počinioce, zaštite objekte i nasljeđe Srpske pravoslavne crkve i stave se u zaštitu sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i njenog vjerujućeg naroda, koje se, nakon ovih nemilih događaja ne osjeća sigurnim.

"Učestali napadi neće pokolebati vaskrsenjsku i obnoviteljsku snagu naše Crkve u gradu na Neretvi, u kome je srpska zajednica kroz istoriju ostavila nemjerljiv trag, kao što ga kroz obnovu Svetotrojičnog hrama, uprkos svim nedaćama i neprilikama, ostavlja i danas“, ističe se u saopštenju.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije, rekao je za Srnu starješina ove crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za svoju, kao i bezbjednost zajednice i ovog svetog hrama.

On je rekao da je ovo 10. put ove godine da je opljačkana Saborna crkva.

Iz Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru ukradeno je oko 90 metara instaliranih kablova i oštećena tabla od osigurača, rekao je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

Marić je naveo da su kablovi koji su bili ugrađeni u crkvu potrgani, te da je istraga u toku, dok će se više o ovom slučaju znati u narednim danima", poručio je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana