SDP: SDA ukrala citate pa ih pripisala Aliji Izetbegiću

Tanjug
SDP: SDA ukrala citate pa ih pripisala Aliji Izetbegiću

SARAJEVO - Socijademokratska partija (SDP) BiH pozvala je Stranku demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da povodom, kako su kazali, "predizbornih aktivnosti njihovih struktura u Sarajevu", ispita porijeklo citata koje su pripisali osnivaču te stranke Aliji Izebegoviću.

U centru Sarajeva, naime, juče je postavljeno kamenje sa uklesanim citatima Alije Izetbegovića, a po nalogu načelnika Opštine Centar Nedžada Ajnadžića.

Iz SDP-a su poručili da njima nije problem ni, kako navode, neupućenost ni nepismenost kadrova SDA, već ima je problem što tim činom nanose "veliku sramotu cijelom gradu koji će opet postati predmet ismijavanja u regionu, a i šire".

- Ovog puta neće biti krivi ''biseri'' Abdulaha Skake, nego ''biseri mudrosti'' pripisani Aliji Izetbegoviću - poručili su iz SDP-a.

Kažu da je SDA nakon krađe gradonačelničke pozicije sada počela da krade i cititate.

Ajnadžić, ističu, nije bio ni svestan kakvu je blamažu je priredio za sebe, niti da je ovim potezom trajno osramotio osnivača SDA Aliju Izetbegovića, jer je "očima javnosti kao njegove podmetnuo citate koji mu ne pripadaju".

Ukazuju da citat "Nauka otkriva, umjetnost stvara" pripada britanskom slikaru Džonu Opiu iz 18. veka, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju.

- Nećemo ulaziti u analizu nekih drugih uklesanih citata o mudrosti, znanju i neznanju koji se mogu posmatrati kao približne parafraze određenih manje ili više poznatih izreka. To ćemo prepustiti stručnoj zajednici. U SDA očito svakako ne znaju razliku između umotvorine i krivotvorine. Kada su već građanima o njihovom trošku priredili ovu prvorazrednu blamažu, pozivamo SDA da ukloni svoje predizborno kamenje po putu kako bi ljudi mogli neometano prolaziti, ne spotičući se na spomenike krivotvorenim citatima - navode.

U suprotnom, dodaju, barem mogu prebrusiti ime autora i citat potpisati imenom stvarnog autora, preneo je sarajevski portal Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana