Savremene klinike za preporod zdravstva

Milijana Latinović
Savremene klinike za preporod zdravstva

Banjaluka - Nove bolničke sobe sa kupatilima i deset operacionih sala dio su savremenih prostorija Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u koje se nakon gotovo pola vijeka seli Hirurgija i u kojima će oboljeli iz svih krajeva Srpske imati zdravstvenu zaštitu na nivou svjetskih klinika.

Ostvarenje višedecenijskog sna, da najveća zdravstvena ustanova u RS bude smještena pod jedan krov, počinje u subotu nakon ceremonije otvaranja novoizgrađenog sjevernog krila i rekonstruisanog Centralnog medicinskog bloka UKC-a RS u banjalučkom naselju Paprikovac. Preseljenjem hirurških klinika i službi iz oronulih prostorija u moderan prostor pacijentima će biti olakšano liječenje, a ljekari će dobiti vjetar u leđa da oboljelima vrate osmijeh i ono najvrednije, zdravlje. U novoizgrađenom sjevernom krilu biće smještene sve hirurške klinike i službe, najmodernije operacione sale i intenzivna njega sa 44 kreveta, kao i Centar urgentne medicine, Patologija i Sterilizacija.

Za ljekare koji su godinama najkomplikovanije hirurške zahvate izvodili u oronulim salama, preseljenje u nove prostorije predstavlja prekretnicu ne samo za zdravstvenu ustanovu u kojoj rade, već i za zdravstvo Srpske.

- Ovo je istorijski momenat. S nestrpljenjem očekujem preseljenje u renovirane prostorije i operacione sale sa vrhunskom opremom jer će time i pacijenti i osoblje imati uslove za boravak i rad na svjetskom nivou - rekao je načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar.

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić kazao je u petak da je sve spremno za svečano otvaranje.

- Dug i naporan rad dao je odlične rezultate na koje smo ponosni. Timovi UKC-a, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i izvođača radova “Vameda” radili su i po 20 časova dnevno i sve je završeno i prije roka. Ovo je dobit za svakog stanovnika Srpske - naglasio je Đajić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da novi dijelovi UKC-a RS izgledaju mnogo bolje nego što se očekivalo.

  • Ovo je istorijski događaj za zdravstvo RS, a UKC RS je trenutno najbolji zdravstveni centar u okruženju. Samo u ovu fazu rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka i izgradnje sjevernog krila uloženo je oko 84 miliona evra bez PDV-a - rekao je Bogdanić.

Prva operacija

Vlado Đajić je u petak rekao da su u završnoj fazi pripreme za prvu operaciju koja će u ponedjeljak biti obavljena u UKC-u RS uz pomoć tima ruskih ljekara iz Sankt Peterburga.

- Riječ je o operaciji debelog crijeva poslije koje su pacijenti do sada imali rez od 15 centimetara, oporavak u bolnici je trajao 15 dana i bili su na bolovanju po pola godine. Sada će rez biti centimetar do dva, pacijenti poslije dva do tri dana odlaze kući, a već nakon mjesec mogu da se vrate poslu - naveo je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana