Savčić: Inckova odluka je kukavički i podmukli čin

Srna
Savčić: Inckova odluka je kukavički i podmukli čin

BANjALUKA - Predsjednik Boračke organizacije (BORS) Republike Srpske Milomir Savčić smatra da odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se, kako se navodi, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predstavlja kukavički i podmukli čin.

 “Incko koji završava mandat ili neuspješnu misiju na prostoru BiH ostavlja dodatne probleme u odnosu na ono što je zatekao kada je došao da bude od navodne koristi svim narodima i građanima BiH”, istakao je Savčić.

On je naglasio da je da je cilj nametanja ovog zakona da se tema Srebrenice predstavi kao dogma o kojoj nema rasprave, nego da je to tako kako je utvrdio neki sud koji nije pravosudna institucija koja je formirana na legalan način.

“Ovdje se samo otvaraju novi problemi i razlozi za nova sukobljavanja i staje se na put utvrđivanju istine, te pomirenju i normalnom životu ili suživotu na ovim prostorima”, pojasnio je Savčić.

On je poručio da će BORS nastaviti svoju borbu za dokazivanjem istine o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Savčić je istakao da je BORS pokrenuo inicijativu za zakazivanje sastanka predstavnika svih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata na kojem će se zauzeti jasni stavovi i zaključci koji će biti proslijeđeni poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske na najavljenoj posebnoj sjednici.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana