Sajić: Intenzivirati saradnju i raditi na privlačenju investicija u BiH

Srna
Sajić: Intenzivirati saradnju i raditi na privlačenju investicija u BiH

MINHEN - Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić razgovarala je, putem video konferencije, sa šefom Bavarske državne kancelarije i državnim ministrom za Federalne i evropske poslove i medije Florijanom Hermanom o unapređenju saradnje i privlačenju investicija u BiH.

Sajićeva je istakla da je njen cilj da se u narednom periodu intenzivira saradnja sa bavarskim institucijama jer je nivo saradnje u prethodnom periodu bio nizak.

Sagovornici su se saglasili da ima prostora za intenziviranje saradnje a posebno u oblastima obrazovanja i kulture.

Generalni konzul BiH u Minhenu upoznala je ministra Hermana da je Savezna Republika Njemačka jedan od najvećih stranih donatora u BiH i u vrhu je investitora u BiH, gdje trenutno posluje 257 njemačkih firmi.

"Sa godišnjom razmjenom od oko 1,7 milijardi evra Njemačka je među najvažnijim trgovinskim partnerima BiH", istakla je Sajićeva.

Ona je rekla da je Generalni konzulat BiH u Minhenu zainteresovan da svojim angažmanom pomogne privlačenju investicija u BiH, posebno firmi iz Bajerna, istakavši niske porezne stope u BiH i kavalitetnu i obučenu radnu snagu.

Sagovornici su se saglasili da bi intenzivno radeći u narednih godinu ili dvije moglo doći do realizacije projekata u oblastima obrazovanja, inovacija i novih tehnologija jer u ovim oblastima BiH bi mogla računati na podršku institucija Bavarske, objavljeno je na sajtu Generalnog konzulata BiH u Minhenu.

Na sastanku je dogovoreno da Sajićeva uspostavi kontakte sa ministarstvima i drugim institucijama Bavarske kako bi se pokušali iznaći modeli saradnje i dogovorili projekti za budućnost.

Sajićeva je upoznala Hermana o radu ovog konzulata, naglasivši da se i u doba pandemije redovno obavljaju svi konzularni poslovi uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana