Sajam rukotvorina "Tradicija i ja" okupio 30 izlagača

Srna
Sajam rukotvorina "Tradicija i ja" okupio 30 izlagača

MODRIČA - U Modriči je danas otvoren Sajam rukotvorina pod nazivom "Tradicija i ja" u okviru kojeg je organizovana izložba ručnih radova, tradicionalne hrane i pića 30 izlagača iz Republike Srpske i Brčko distrikta.

Direktor Turističke organizacije u Modriči Dejan Lazarević rekao je novinarima da je cilj manifestacije, koju Turistička organizacija organizuje 14. put pod pokroviteljstvom opštine, promocija ručne radinosti, čuvanje od zaborava starih zanata i izrade tradicionalne hrane i pića sa prostora Posavine, Trebave, Vučijaka i drugih dijelova Republike Srpske.

On je naveo da će proizvode i usluge predstaviti izlagači iz Modriče, Dervente, Broda, Doboja, Bijeljine, Šamca i Brčkog u Srpskom kulturnom centru u Modriči, te da je sajam otvoren do 20.00 časova.

Lazarević je rekao da će u okviru sajma biti održane radionice o izradi predmeta pletenjem, predmeta od pruća na tradicionalan način, košnica za pčele - trnke od pruća, te radionica pod nazivom "Kaligrafija u srpskom jeziku".

Manifestaciju je otvorila načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Bojana Kurešević.

"Na sajmu svake godine vidimo stvaralaštvo izlagača koji na ovaj nači prezentuju stare zanate i prenose tradiciju na mlade sa ovog prostora", rekla je Kureševićeva.

Penzionerka iz Dervente Tasa Stupar rekla je da je učestvovala na svim sajmovima "Tradicija i ja" u Modriči predstavljajući organizaciju "Žene Dervente" i svoj grad.

"Raduje me svaki susret sa organizatorima i izlagačima na sajmu koji ima važnu ulogu da sačuva običaje, stare zanate i prenese ih na buduće generacije", rekla Srni je Stuparova.

Dervenćanin Ratko Pećić prvi put je na sajmu u Modriči, gdje je izložio tapiserije rađene vunom sa religioznim i drugim motivima.

Pećić, koji je penzionisani inženjer grafičar-kartonažer, kaže da mu je izrada tapiserija hobi kojim donekle nadomjesti kućni budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana