Runić: Put Drvar-Glamoč makadamski, a spada u regionalne

Srna
Runić: Put Drvar-Glamoč makadamski, a spada u regionalne

DRVAR - Godinama se čeka na asfaltiranje puta Drvar-Glamoč između ovih najvećih srpskih povratničkih opština, koji je makadamski, a spada u red regionalnih puteva i jedini u Livanjskom kantonu nije asfaltiran, rekla je Srni načelnik drvarske opštine Dušica Runić.

Ona govori da federalnim i kantonalnim vlastima putni pravci koji se tiču srpskih povratničkih opština nisu važni i nisu ni u strateškom planu za rad.

"Umjesto da do Glamoča putujemo 60 kilometara, mi moramo preko Livna asfaltom 130 kilometara. Ovaj putni pravac koriste uglavnom kamioni za prevoz trupaca i iako šumski resursi ove dvije opštine donose milionske prihode kantonu, u održavanje ovih puteva se ne ulaže gotovo nikako", kaže Runićeva i dodaje da bi asfaltiranje dionice Drvar-Glamoč olakšalo svakodnevnu komunikaciju ove dvije zapadnokrajiške opštine.

Načelnik Drvara ističe da pokušavaju doći do sredstava da se bar uradi projektna dokumentacija za put Drvar-Istočni Drvar, gdje se neasfaltirani dio nalazi na teritoriji Federacije BiH /FBiH/.

"Najvažniji neasfaltirani međuentitetski put spaja federalni dio Drvara sa Istočnim Drvarom u Republici Srpskoj. Ovaj putni pravac je od nacionalnog značaja, a nije asfaltiran duž federalnog dijela. Ovim putem svakodnevno stotinjak povratnika odlazi na posao u Istočni Drvar kako bi i tamošnjim preduzećima zaradili platu neophodnu za egzistenciju", istakla je Runićeva.

Načelnik Drvara je rekla da je putna infrastruktura preduslov za život dostojan čovjeka.

"Bez ulaganja u putnu infrastrukturu ne možemo ni razmišljati o investicijama i ekonomskom napretku. Ovo je osnovni preduslov za stvaranje uslova za život dostojan čovjeka na ovim prostorima", naglasila je Runićeva.

Runićeva kaže da se opština Drvar nekoliko puta obraćala nadležnim institucijama za rješavanje ovog velikog problema, ali da do danas nisu dobili odgovore.

Ona je apelovala na vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji da pomognu opstanak i ostanak Srba u FBiH.

"Garant našeg opstanka i ostanka na našim ognjištima u Krajini je pomoć Republike Srpske i Srbije. Mi bez te pomoći i podrške nemamo života ovdje. Danas, nakon gotovo tri decenije od rata nemamo osnovne uslove za život dostojan čovjeka. Naša sela nemaju struju, vodu, put, mobilnu mrežu, ali smo hrabost i ljubav prema otadžbini pokazali povratkom u našu Krajinu", istakla je Runićeva.

Ona je objasnila da je Drvar jedina opština u BiH koja je poslije Dejtonskog sporazuma podijeljena na tri dijela, između dva entiteta i dva kantona, da graniči sa pet opština, a čak tri putna pravca prema susjednim opštinama nisu asfaltirana.

Prema njenim riječima, putni pravac koji spaja Drvar sa Unsko-sanskim kantonom se gotovo nikako ne održava i godinama ne dobija ni osnovnu saobraćajnu signalizaciju.

"Činjenica je da Unsko-sanski kanton ostvaruje FBiH značajne prihode od turizma, jer je dio prijeratnog Drvara, današnji Martin Brod, istočni dio Nacionalnog parka `Una`", kaže Runićeva.

Drvar i Glamoč jedine su dvije opštine u FBiH koje su spojene makadamskim putem dužine dvadesetak kilometara, a asfaltiranje ove dionice je od izuzetnog značaja jer se tu nalaze srpska povratnička sela, rekao je ranije Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana