Rogić: Pravosuđe BiH bi da ne bude svjedoka zločina nad Srbima

Srna
Rogić: Pravosuđe BiH bi da ne bude svjedoka zločina nad Srbima

BANjALUKA- Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Goran Rogić rekao je da pravosuđe u BiH i Federaciji BiH sistematski radi na tome da slučajevi ratnog stradanja Srba zastare i da vremenom ne bude žrtava i svjedoka zločina.

"A onda je lakše manipulisati istinom i svim ostalim", rekao je Rogić Srni nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Esada Raonića za ratni zločin protiv srpskih civila u Sarajevu 1992. godine.

Osvrćući se na činjenicu da je kantonalno pravosuđe optužnicu podiglo čak tri decenije nakon počinjenih zločina nad Srbima u Srajevu, Rogić je rekao da pravda jeste spora, ali je dostižna.

"Međutim, problem je što tu pravdu i kaznu počiniocima nisu dočekali, niti će, oni koji su nepravedno nastradali i njihovi potomci", kaže Rogić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti Raonića da je tokom jula 1992. godine kao pripadnik takozvane Armije BiH u sarajevskom naselje Skenderija iz stana izveo, a potom odvezao dvije osobe srpske nacionalnosti u Zelengorskoj ulici, na lokalitet groblja Hambina carina.

U Sarajevu je tokom rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 ih je teško ranjeno, dok su muslimanske snage formirale 211 logora i mjesta zatočenja za Srbe, piše u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana