Robne rezerve RS u stečaju prodale imovinu u Prijedoru za 1,51 milion  KM

Milijana Latinović
Robne rezerve RS u stečaju prodale imovinu u Prijedoru za 1,51 milion  KM

BANjALUKA - Preduzeće Robne rezerve Republike Srpske u stečaju prodalo je danas imovinu u Prijedoru za 1,51 milion maraka.

Potvrdila je to za "Glas Srpske" stečajna upravnica tog preduzeća Dosta Baraković, naglasivši da je na javnoj prodaji koja je održana u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci bila ponuđena i imovina Robnih rezervi u Rogatici i Bileći, ali da za nju nije bilo zainteresovanih kupaca.

- Uspjeli smo prodati kompleks "Energopetrola" u mjestu Brezičani u Prijedoru. Procijenjena vrijednost te imovine bila je 4,54 miliona maraka, a uspjeli smo je prodati za trećinu tog iznosa, odnosno 1,51 milion KM. Kompleks je kupila firma "Hifa oil" iz Tešnja - istakla je Barakovićeva.

Dodala je da je kupac već uplatio depozit od 50.000 maraka, te da ima rok da u idućih 30 dana uplati i preostali iznos.

- Veoma je značajno to što smo konačno uspjeli prodati dio imovine preduzeća. Prikupljeni iznos biće isplaćen povjeriocima opšteg isplatnog reda - rekla je Barakovićeva.

Stečajni postupak u Robnim rezervama RS pokrenut je 17. jula 2017. godine i do sada je unovčena sva skladištena roba.

U februaru prošle godine 35 radnika je dobilo ukupno 160.902 KM i time je viši isplatni red namiren 100 odsto. Da li će i kada stečaj u ovom propalom preduzeću biti okončan, teško je precizirati, s obzirom na to da su još u toku postupci dokazivanja vlasništva nad pojedinom imovinom.

Jedan od glavnih razloga za pokretanje stečaja u Robnim rezervama RS bio je dug prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH koji je u to vrijeme iznosio oko 2,5 miliona maraka, a Uprava je čak i plijenila imovinu tog preduzeća prije nego što je stečaj otvoren.

Krajem prošle godine Robne rezerve dobile su višemilionski spor protiv UIO BiH pred Višim privrednim sudom u Banjaluci koji je potvrdio prvostepenu presudu kojom se briše hipoteka sa imovine tog propalog preduzeća.

Objekti

Imovina u Brezičani prodata je na licitaciji iz četvrtog pokušaja. Na toj lokaciji nalazi se više građevinskih objekata, među kojima su upravna zgrada sa restoranom i pratećim sadržajima, administrativni objekat na ulazu u kompleks, skladište ulja i maziva, zgrada pumpe za gorivo i drugi objekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana