Robijaše kažnjavaju zbog tetovaža i glasne muzike

nezavisne.com
Robijaše kažnjavaju zbog tetovaža i glasne muzike

Banjaluka - U zatvorima u Srpskoj nije dozvoljeno tetoviranje niti pirsing, ali ni preglasno slušanje radija ili TV prijemnika.

Ovakvo ponašanje, po zakonu, predstavlja lakši disciplinski prekršaj, navedeno je u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika, koji je, kako saznaju “Nezavisne”, već stupio na snagu.

U lakše disciplinske prekršaje, između ostalog, spadaju i posjedovanje i uzimanje lijekova bez odobrenja, neovlašteno korištenje tuđih stvari, vika, galama, lupanje, kao i namjerno prljanje prostorija KPZ-a, te zanemarivanje lične higijene.

U teže disciplinske prekršaje spadaju podstrekavanje na pobunu ili bjekstvo, ili pokušaj zatvorenika da pobjegne. Tu se još ubrajaju i proizvodnja, unošenje, posjedovanje, preprodaja i uživanje alkohola odnosno droga u KPZ-u ili van njega, ali i tokom korištenja pogodnosti. Krađa, kockanje i igranje nedozvoljenih igara takođe spadaju u teže prekršaje.

Za zatvorenike koji se tokom robijanja ogriješe o zakon predviđene su četiri vrste kazni: opomena, pismeni ukor, oduzimanje pogodnosti te samica do 20 dana.

“Opomena i pismeni ukor izriču se za lakše disciplinske prekršaje. Oduzimanje pogodnosti, koje može da traje od mjesec dana do pola godine, izriče se kada disciplinski prekršaj nije takve težine da se mora izreći upućivanje u samicu”, navodi se u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika.

Postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zatvorenika i izvršenje disciplinske kazne je hitan, a prijedlog za njegovo pokretanje direktoru KPZ-a podnosi rukovodilac službe u čijem je djelokrugu prekršaj učinjen. Direktor potom imenuje komisiju, koja sprovodi disciplinski postupak i izriče kazne. Zatvorenik pred komisijom može da se brani sam ili uz pomoć advokata.

Nakon saslušanja zatvorenika izvode se dokazi radi utvrđivanja činjeničnog stanja. Poslije zaključenja rasprave komisija se povlači i nakon vijećanja glasanjem donosi odluku, na koju je moguće uložiti žalbu direktoru KPZ-a, ali ona ne odgađa izvršenje.

Oni koji završe u samici imaće najmanje deset kubnih metara prostora, zagrijanog u skladu s klimatskim uslovima.

“Prozor na samici treba da bude dovoljno veliki da omogućava zatvoreniku čitanje pri dnevnoj svjetlosti u uobičajenim uslovima. Vještačko osvjetljenje mora da zadovoljava postojeće tehničke standarde”, navodi se u Pravilniku.

Samica ima ležaj s posteljinom, sto, stolicu, ormarić za smještaj pribora za ličnu higijenu (peškir, sapun, četkica za zube) i adekvatnu ventilaciju.

“Za vrijeme boravka u samici zatvoreniku se omogućava da čita knjige i štampu, te da upućuje i prima pismena. Zatvoreniku se može dozvoliti da puši, pod uslovom obezbjeđivanja potrebnog nadzora, iz bezbjednosnih razloga. Za vrijeme boravka u samici zatvoreniku se omogućava boravak na svježem vazduhu (šetnja) u trajanju do dva sata dnevno”, piše u Pravilniku.

Zatvoreniku je, naravno, omogućeno održavanje lične higijene, dok je on dužan da čisti samicu.

Kriminalci umalo pobjegli

Prava drama odvijala se u srijedu naveče u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru, kada su petorica kriminalaca umalo pobjegla iz ćelije, a tokom pokušaja da ih savladaju povrijeđeno je više zatvorskih policajaca, od čega dvojica teže.

Navodno su kriminalci, od kojih su četvorica iz Sarajeva, s kreveta u ćeliji uzeli metalne dijelove, kojima su probili rupu u zidu, kroz koju su namjeravali pobjeći.

Izvori otkrivaju da je lupanje čuo zatvorski  policajac i krenuo je da vidi šta se dešava, nakon čega je zatekao haos.

“Pritvorenici su u rukama imali metalne šipke, a rupa u zidu je bila veličine 100 sa 70 centimetara. Malo je falilo da pobjegnu iz pritvorske jedinice”, kažu izvori.

Kod zatvorenika je pronađen i improvizovani nož od najlona. Bijeg je spriječen kada je policiji stiglo pojačanje.

Kako izgleda samica

Samica treba da ima najmanje deset kubnih metara prostora, zagrijanog u skladu s klimatskim uslovima.

Prozor na samici treba da bude dovoljno veliki da omogućava zatvoreniku čitanje pri dnevnoj svjetlosti u uobičajenim uslovima. Vještačko osvjetljenje mora da zadovoljava postojeće tehničke standarde.

Za vrijeme boravka u samici zatvoreniku se omogućava da čita knjige i štampu te da upućuje i prima pismena.

Samica ima ležaj s posteljinom, sto, stolicu, ormarić za smještaj pribora za ličnu higijenu (peškir, sapun, četkica za zube) i adekvatnu ventilaciju.

Zatvoreniku se može dozvoliti da puši, pod uslovom obezbjeđivanja potrebnog nadzora, iz bezbjednosnih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana