RiTE "Ugljevik" dobio spor protiv firme "Tereks inženjering"

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

UGLjEVIK - Preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) "Ugljevik" dobilo je spor protiv firme "Tereks inženjering", kojom je odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev "Tereksa" od 7.751.401 KM, saopšteno je iz RiTE "Ugljevik".

Viši privredni sud u Banjaluci donio je presudu 29. decembra kojom je usvojena žalba RiTE "Ugljevik", preinačena presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 25. marta i u cjelosti odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev "Tereks inženjeringa" od 7.751.401 KM sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 29. jula 2016. godine.

Ovom presudom potvrđeni su stavovi "RiTE Ugljevik" da "Tereks inženjering" nema osnova da potražuje ova finansijska sredstva jer je riječ o sredstvima koja je "Tereks" vratio ovom preduzeću po ukinutim odlukama iz ranije vođenog parničnog postupka pokrenutog još 2006. godine po tužbi "Tereks inženjeringa". Iz RiTE "Ugljevik" naglašavaju da je pred svim sudskim instancama okončan i prvobitni parnični postupak pokrenut po tužbi "Tereks inženjeringa" iz 2006. godine te da "Tereks" nema više potraživanja prema RiTE "Ugljevik" ni po prvobitno pokrenutom postupku.

"Presudom Višeg privrednog suda od 29. decembra takođe je konstatovano da Tereks inženjering kod sebe bez osnova drži i finansijska sredstva od 2.798.556 KM koja je naplatio 2014. godine, a za koja su takođe ukinute odluke koje su bile osnov za naplatu", navodi se u saopštenju. Iz RiTE "Ugljevik" ističu da se u narednom periodu može očekivati pravosnažno okončanje postupka po tužbi preduzeća protiv "Tereks inženjeringa", što će omogućiti povrat predmetnih sredstava koje sa zakonskom zateznom kamatom iznose oko 5,5 miliona KM, o čemu je Okružni privredni sud u Bijeljini već donio presudu 1. oktobra, čije potvrđivanje se očekuje od Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana