Razvojna agencija RS: Obuka za pripremu razvojnih projekata

Srna
Razvojna agencija RS: Obuka za pripremu razvojnih projekata

ZVORNIK - Razvojna agencija Republike Srpske organizovala je, u saradnji sa gradom Zvornikom, trodnevnu obuku za pripremu i sprovođenje projekata za 23 polaznika - predstavnika lokalnih razvojnih agencija i gradskih i opštinskih uprava iz Zvornika, Bijeljine, Milića i Osmaka.

Viši stručni saradnik za lokalni ekonomski razvoj u Razvojnoj agenciji Srpske Marko Kakuća rekao je da učesnici rade na razvoju konkretnih projektnih prijedloga, koje u narednom periodu mogu kandidovati prema domaćim ili međunarodnim izvorima finansiranja.

On je, u pauzi rada ove obuke, napomenuo da polaznici sami biraju projekte, te da Agencija suštinski ne ulazi u određivanje te oblasti.

“Na ovoj obuci polaznici su radili na četiri projektne ideje, od kojih se prva odnosi na izgradnju sportske infrastrukture, druga na razvoj ruralnog turizma za Zvornik i Osmake, treća na oblast zdravstvene zaštite i četvrta na unapređenje nastave u srednjim školama”, precizirao je Kakuća.

Podsjetivši da Razvojna agencije Republike Srpske već šest godina realizuje program obuke, Kakuća je naveo da je do sada realizovano 17 ciklusa u kojima je učestvovalo 45 jedinica lokalnih uprava sa više od 300 učesnika.

Šef Odsjeka za upravljanje, razvoj i međunarodnu saradnju u Gradskoj upravi Zvornik Biljana Milić rekla je da ovaj grad ima iskustva u sprovođenju raznih razvojnih projekata, te navela da se oko dvije trećine sredstava koja se utroše na realizaciju razvojnih projekata povlače iz eksternih izvora.

“Zbog toga je održavanje ove obuke veoma važno jer omogućava da pripremimo kvalitetne projekte koji će biti u još većem procentu prihvaćeni od domaćih i stranih donatora”, istakla je Milićeva.

Predstavnik opštine Osmaci Katarina Pavlović rekla je da nije imala priliku da se upozna o pisanju projekata, zbog čega je ovo izvrsno iskustvo, pogotovo što se teorijski rad i praksa mogu organizovati u grupama.

“Sada imamo jasnu viziju kako treba napisati projekat i što je u cijeloj priči veoma važno da se može timski raditi”, navela je Pavlovićeva i zahvalila Razvojnoj agenciji i gradu Zvorniku za organizovanje ove obuke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana