Rast desezoniranog prometa industrije

Srna
Rast desezoniranog prometa industrije

BANjALUKA - Ukupni desezonirani promet industrije u Republici Srpskoj u maju u poređenju sa aprilom veći je za 3,9 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Desezonirani promet industrije na inostranom tržištu ostvario je rast od 4,3 odsto, dok je na domaćem tržištu rast bio 3,4 odsto.

Posmatrano prema ekonomskoj namjeni proizvoda, u maju u odnosu na april najveći procentualni rast desezoniranog prometa od 50,1 odsto bio je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine imao je pad od 18 odsto.

u tom periodu ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije na domaćem tržištu zabilježio je pad od 22 odsto, a na inotržištu pad od 14,6 odsto.

Ekonomsita Đurđica Stojadinović rekla je Srni da rast desezoniranog prometa industrije daje ohrabrujuću nadu.

"Rast desezoniranog prometa industrije u Srpskoj bio je i u periodu april/mart, što znači da neke stvari idu napred, tim prije što je taj promet veći na inotržištu, što govori da se obnavljaju i ponovno uspostavljaju poslovne veze i relacije domaćih privrednih subjekata i inopartnera koji su bili jako narušeni, a neki i prekinuti, u jeku pandemije virusa korona tokom marta i aprila", navela je Stojadinovićeva.

Ona je dodala da ne iznenađuju podaci o dvocifrenom padu kalendarski prilagođenog prometa industrije jer je takvo stanje i u velikom broju zemalja svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana