Rajilić: U logoru "Silos" silovano više od 30 srpskih žena

G.S.
Rajilić: U logoru "Silos" silovano više od 30 srpskih žena

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je Srni da je u logoru "Silos" u Tarčinu silovano više od 30 srpskih žena koje su odvođene i dovođene za potrebe takozvane Armije BiH, dok je u ovom kazamatu stalno bilo devet žena.

Rajilićeva je poručila da Srbi nikada ne smiju zaboraviti sjećanje na logor "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva jer je ovaj logor bio, ne samo ogromno mučeništvo za srpske muškarce, već i za veliki broj civila, a posebno srpskih žena.

"Trebamo uvijek obilježavati sjećanje na zatvaranje ovog logora kako bismo podsjećali sve buduće generacije na to kako smo zlo preživjeli", istakla je Rajilićeva.

Ona je rekla da su članice ovog udruženja koje su razmijenjene iz logora "Silos" svjedočile o tome da je ovaj logor tokom rata posjećivao Alija Izetbegović i da je on znao za sve te logore, ali da ništa nije učinio da zaustavi ubijanje Srba i silovanje srpskih žena u muslimanskim logorima tokom proteklog rata.

Koncentracioni logor "Silos" u Tarčinu, kod Sarajeva, u kojem je bilo zatvoreno više od 600 srpskih civila, od kojih su, prema svjedočenjima logoraša, 24 umrla od posljedica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, torture i mučenja glađu, zatvoren je na današnji dan 1996. godine.

Logor za Srbe "Silos", kojim je upravljala takozvana Armija BiH, otvoren je 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, a zatvoren 27. januara 1996. na Svetog Savu, dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Prema svjedočenju bivših logoraša, "Silos" je imao sve elemente zloglasnog logora iz Drugog svjetskog rata Aušvic.

U tom logoru, jednom od ukupno 126 na području ratnog Sarajeva, uglavnom su bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana