Rajilić: Očekujemo da će revidirana strategija dati rezultate

Srna
Rajilić: Očekujemo da će revidirana strategija dati rezultate

BANjALUKA - Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske pozdravlja usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i očekuje da će ovaj strateški dokument dati rezultate, izjavila je predsjednik Udruženja Božica Živković Rajilić.

- Usvajanje Revidirane strategije smo čekali dugo i nadam se da će procesuiranje ratnih zločina sada biti u razumnom roku, te da će biti jednaki aršini za procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima - rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je podsjetila da postoji na stotine ratnih zločina počinjenih nad Srbima koji nikada nisu ni pokrenuti, a kamoli procesuirani.

- Očekujemo da će nakon usvajanja ovog dokumenta u ovakvoj BiH doći bar dio pravde za sva tri naroda u kome su Srbi bili najviše oštećeni - istakla je Rajilićeva.

Ona je dodala da će se usvajanje Revidirane strategije pozitivno odraziti i na proces traženja nestalih Srba u BiH.

Savjet ministara je 24. septembra na vanrednoj sjednici usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja predviđa da najsloženiji predmeti budu procesuirani pred Sudom BiH, a manje složeni pred entitetskim ili pravosuđem Brčko distrikta.

BiH je 2008. godine usvojila Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja je predviđala da se na nivou BiH procesuiraju najsloženiji predmeti ratnih zločina u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana