Rajčević: U Srpskoj pri kraju procedure u vezi sa osnivanjem sajber akademije

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- U Republici Srpskoj se privode kraju procedure u vezi sa osnivanjem sajber akademije koja se realizuje uz pomoć partnera iz Izraela, ali je potrebno u budućnosti se posvetiti i inoviranju nastavnih planova i programa kako u srednjoškolskom, tako i u visokom obrazovanju, izjavio je u Tel Avivu u Izraelu ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.

"U Srpskoj privodimo kraju procedure oko osnivanja sajber akademije koja se realizuje uz pomoć partnera iz Izraela, ali moramo se u budućnosti posvetiti i inoviranju nastavnih planova i programa kako u srednjoškolskom, tako i u visokom obrazovanju kako bi dobili akademski obrazovane ljude", naveo je Rajčević, koji je govorio na konferenciji "Sajber vik 2022".

On je istakao da je Izrael reputaciju stekao uz pomoć oružanih snaga koje posjeduju sofisticirane ljudske i tehnološke kapacitete, ali i u okviru obrazovnog sistema u kojem se problematika sajber bezbjednosti i odbrane izučava ne samo kroz srednje škole i fakultete, nego i u završnim razredima osnovne škole, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

"Uz takav kadar, tokom proteklih deset godina stvorena je i cijela nova grana IT industrije koja značajno doprinosi izraelskoj ekonomiji u cjelini", istakao je Rajčević, ocijenio je da je pitanje blagovremene brige o ljudskim i tehnološkim sajber kapacitetima najaktuelnije pitanje današnjice za svako društvo.

Rajčević se, u okviru panela "Izgradnja sajber kapaciteta", osvrnuo na sadašnje kapacitete Republike Srpske i BiH u oblasti kibernetičke bezbjednosti i odbrane, kao i o planovima za unapređenje preuzimanjem najbolje prakse Izraela koji ima reputaciju "sajber nacije".

Razgovarano je i o globalnom nedostatku kvalifikovane radne snage u ovoj oblasti, kao i o metodama za prevazilaženje tehnoloških barijera.

"Za realizaciju kvalitetnih strategija razvoja sajber bezbjednosti i odbrane govornici iz svih dijelova svijeta identifikovali su kao primarnu prepreku akutni nedostatak visokobrazovanih profila iz ovih oblasti, što je posebno izraženo u široj regiji zapadnog Balkana", naveo je Rajčević.

On je naglasio da je jedan od dugoročnih načina poboljšanja stanja masovna edukacija stanovništva i zaposlenih u javnom i privatnom sektoru o prirodi informacione ere u kojoj živimo, od osnovnih obuka o opasnostima unutar sajber prostora, do naprednih koja će se odnositi na CERT timove, policijske agencije i odbrambeni sektor.

Rajčević je u Tel Avivu održao i niz bilateralnih sastanaka, a između ostalih sastao se sa profesoroM Univerziteta u Tel Avivu i direktorom Blavatnik interdisciplinarnog sajber istraživačkog centra Isakom Ben-Izraelom koji je i general Izraelskih oružanih snaga.

"Profesor Ben-Izrael mi je do detalja objasnio izraelsku sajber revoluciju, kako je ovdje zovu, period od donošenja strateške odluke o nacionalnom usmjerenju ka visokim tehnologijama do rađanja cijelog preduzetničkog eko-sistema koji Izraelu donosi ogromnu finansijsku dobit", naveo je Rajčević.

Centralni događaj ovogodišnje "Sajber vik" konferencije, koja se održava danas i sutra u Tel Avivu, bilo je obraćanje izraelskog premijera Naftali Beneta, ministra odbrane Benjamina Ganca, direktora Izraelskog sajber direktorata Gabija Portnoja, Krisa Ingliša, savjetnika za sajber bezbjednost predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, izvršnog direktora kompanije "Epl" za pitanja privatnosti Džejn Horvat, bivšeg direktora američke Nacionalne agencije za bezbjednost /NSA/ admirala Majkla Rodžersa, šefa sajber divizije Federalnog istražnog biroa /FBI/ Majka Heringtona i brojnih drugih svjetskih imena iz oblasti sajber bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana