Rajčević razgovarao s ministarkom nauke i obrazovanja Hrvatske: Nema opasnosti za diplome iz Srpske

NN
Rajčević razgovarao s ministarkom nauke i obrazovanja Hrvatske: Nema opasnosti za diplome iz Srpske

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je stupio u kontakt s ministarkom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak i dobio uvjeravanja da ne prijeti nikakva opasnost po nosioce diploma iz Srpske.

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u kojima je Divjakova navela da Republike Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev Hrvatske, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u interesu objektivnog i tačnog informisanja javnosti upozorava da ti navodi nisu tačni.

- Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu ministarke Divjak i istog trenutka sam izvršio provjere u nadležnoj službi u Ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Republike Hrvatske, proticao bez problema. Ministarka Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili smo se da u cilju izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi s procesom provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni - poručio je Rajčević.

Takođe je dodao da ga je ministarka Divjak obavijestila o njihovim aktivnostima i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isključivo odnosile na Republiku Srpsku, nego da se radilo i o diplomama iz drugih država u regionu.

- Spomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske, ali se isti odnosi na provjeru svjedočanstva srednje škole. Ja sam preuzeo obavezu da o istom obavijestim nadležno ministarstvo - naveo je Rajčević.

On je takođe zamolio hrvatsku ministarku da Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske  dostavi spisak imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera, a da će nadležne institucije iz Srpske odmah preduzeti potrebne radnje da bi organima Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Ministri su se usaglasili da zajedno s ostalim nadležnim organima država iz regiona ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju i nadu da će međusobna saradnja biti uspješno nastavljena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana