Rafinerija ulja Modriča donirala 3,5 tona dezinfekcionog sredstva

Srna
Rafinerija ulja Modriča donirala 3,5 tona dezinfekcionog sredstva

MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča danas je Repbuličkom štabu za vanredne situacije i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske donirala 3,5 tona dezinfekcionog sredstva „dezisept“, proizvedenog u pogonima ove kompanije.

Generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Kiril Tkačev rekao je da je „dezisept“ novi proizvod nastao kao odgovor Rafinerije u borbi protiv virusa korona.

„Rafinerija ulja uvijek je bila socijalno aktivna i društveno odgovorna na području Modriče, a nastoji da održava dobru saradnju sa Republikom Srpskom“, rekao je Tkačev novinarima, ispraćajući kamion sa donacijom iz kruga Rafinerije.

On je rekao da je vrijeme pandemije komplikovano za ljude, kompanije i državu, zbog čega je rukovodstvo Rafinerije, kao odgovor na ovaj virus koji je još aktivan, obezbijedilo donaciju dezinfekcionog sredstva za javne površine, bolnice i druge zdravstene ustanove u vrijednosti od 5.000 KM.

Tkačev je podsjetio da su „Optima grupa“, „Nestro petrol“ i „Rafinerija nafte Brod“, koje su u vlasništvu ruske kompanije „Zarubežnjeft“, realizovale donatorske akcije i najavio da će podrška građanima i institucijama Republike Srpske biti nastavljena i u narednom periodu.

On je naveo da je Rafinerija u Modriči od početka pandemije posebnu pažnju posvetila zdravlju radnika, kupaca i poslovnih partnera, stvarajući uslove za bezbjedan boravak i rad ljudi.

Rukovodilac Sektora razvoja, ispitivanja i kvaliteta u Rafineriji ulja Branko Despotović rekao je da je „dezisept“ proizveden u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

„Proizvod je registrovan kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a riječ je o tečnom dezinfekcionom sredstvu sa sadržajem metanola od 70 odsto“, objasnio je Despotović.

On je naveo da je utvrđivanje efikasnostni dejstva na mikroorganizme utvrđeno u Veterinarskom institutu „Dr Vaso Butozan“ i Institutu za javno zdravlje Republike Srpske u Banjaluci.

Despotović je rekao da se „dezisept“ od početka marta primjenjuje za dezinfekciju prostora u modričkoj Rafineriji i svim preduzećima Grupe „Nestro“.

„Proizvod, koji je 251. u paleti proizvoda Rafinerije ulja Modriča u prodaji je na benzinskim pumpana Nestro u BiH“, dodao je Despotović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana