Radoslav Gajanin, novoizabrani v. d. rektora Univerziteta u Banjaluci: Ničije greške nećemo praštati

Danijela Stokanić
Radoslav Gajanin, novoizabrani v. d. rektora Univerziteta u Banjaluci: Ničije greške nećemo praštati

Zaposleni i studenti banjalučkog Univerziteta koji se ne budu akademski ponašali biće sankcionisani, a nastojaćemo da taj proces, koji je trenutno složen, pojednostavimo koliko god je moguće.

Rekao je ovo novoizabrani vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluka Radoslav Gajanin i istakao da treba da prođe i po nekoliko mjeseci bi sada neko bio kažnjen zbog, na primjer, zloupotrebe službenog položaja.

* GLAS: Koji su koraci koje ćete preduzeti na Univerzitetu?

GAJANIN: Osim sticanja teorijskih znanja važno je da studenti usvoje i praktična znanja, zbog čega će akcenat u narednom periodu biti na praksi. Insistiraću na tome i da što više studenata uđe u program međunarodne razmjene. Jedan od mojih ciljeva je i veće učešće studenata u naučno-istraživačkom radu.

* GLAS: Kako komentarišete nedavnu pobunu studenata i da li su njihovi zahtjevi realni?

GAJANIN: Ovih dana usaglašavamo zahtjeve studenata sa realnim mogućnostima. Neki zahtjevi su doslovno obični, kao što je unificiranje pravila studiranja koja će biti primjenjivana na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita. Međutim, studentima smo objasnili da ta pravila postoje nekoliko godina unazad, a istaknuta su na sajtu. Oni koji se ne budu pridržavali pravila i neakademski ponašali, kao i oni koji budu zloupotrebljavali svoj položaj sigurno će biti sankcionisani, bilo da je riječ o zaposlenima ili studentima. Kada su u pitanju nedavni protesti smatram da nije primjereno organizovati pobunu na dan kada Univerzitet obilježava godišnjicu postojanja. Vjerovatno će i njihovi postupci biti analizirani i procesuirani na Univerzitetu. Postoje i drugi prekršaji, između ostalog, postoje slučajevi da studenti sami sebi upisuju ocjenu i lažiraju potpis profesora.

* GLAS: Jedan od zahtjeva studenata je da Univerzitet do kraja akademske godine zaposli 100 asistenata. Da li je ova visokoškolska ustanova u mogućnosti da to uradi?

GAJANIN: Smatram da je taj zahtjev previše ambiciozan, s obzirom na budžet, iz čijih okvira ne smijemo iskakati. Osim toga, svako zapošljavanje na Univerzitetu na neki način mora biti opravdano. Prvo fakulteti moraju imati odgovarajući fond časova koji će biti dodijeljeni novom asistentu. Koliko će asistenata biti zaposleno to zavisi od potreba fakulteta. Univerzitet konkurs za asistente raspisuje na osnovu prijedloga dekana, a primaju se najbolji.

* GLAS: U akademskoj 2017/2018. godini upisan je, u odnosu na prethodne godine, najmanji broj brucoša na javnim univerzitetima u Srpskoj, a gotovo 2.000 mjesta ostalo je upražnjeno. Koji su razlozi za ovako slab odziv?

GAJANIN: Odlazak mladih ljudi u inostranstvo glavni je razlog sve manjeg broj brucoša u Srpskoj. Takođe, veliku ulogu igra i negativan prirodni priraštaj.

* GLAS: Da li treba smanjiti broj gostujućih profesora?

GAJANIN: Cilj nam je da smanjimo broj gostujućih profesora koliko je to moguće. Na prva dva ciklusa bi trebalo da budu angažovani isključivo profesori sa ovih prostora, bilo da je to stalni ili dopunski odnos. Na većini fakulteta mi već imamo profesore koji su stasali i izabrani u nastavno-naučna zvanja na Univerzitetu.

Strategija

* GLAS: Da li je RS potrebna nova obrazovna strategija, s obzirom na ozbiljne raskorake između upisne politike i tržišta rada, koji su već godinama vidljivi?

GAJANIN: Strategije u oblasti obrazovanja i naučno-istraživačkog rada su već usvojene i u njima su postavljeni jasni ciljevi. Ono što se očekuje od univerziteta jeste da usklade svoje upisne politike sa tržištem rada, kao i zainteresovanost studenata za određene studijske programe. Postoje studijski programi za koje vlada veliko interesovanje, ali isto tako i oni na koje se upiše svega po nekoliko brucoša. U tom slučaju ne bi trebalo gasiti studijske programe, nego ih spojiti na nivou dva javna univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana