Radončić informisao o problemu sječe šume u graničnom pojasu

Srna
Radončić informisao o problemu sječe šume u graničnom pojasu

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić uputio je danas Predsjedništvu BiH, na zahtjev Predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, informaciju i sva relevantna saznanja kojima raspolaže Ministarstvo u vezi sa problemom sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Hrvatske.

Riječ je o sječi šume koju vrši Hrvatska u pograničnom podruju prema BiH, u Unsko-sanskom kantonu, u blizini aerodroma Željava, planina Plješevica, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Prvu informaciju o izvođenju radova uz granicu između BiH i Hrvatske dostavila je Granična policija BiH 12. maja. Granična policija reagovala je na bazi dopisa Javnog preduzeća "Unsko-sanske šume".

Prema njihovom upozorenju, Javno preduzeće "Hrvatske šume" izvodi šumske radove koji zalaze u prostor nad kojim gazduje Javno preduzeće "Unsko-sanske šume", odnosno u teritoriju BiH.

Granična policija BiH informisala je Ministarstvo bezbjednosti da je već 8. maja u prostorijama graničnog prelaza Izačić održan sastanak predstavnika navedenih pravnih subjekata i predstavnika obje granične policije. Na istom sastanku upoređene su karte, koje su u službenoj upotrebi od Državne geodetske uprave Hrvatske i Federalne uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove FBiH i ustanovljeno je njihovo nepodudaranje kada je riječ o granici.

Nakon toga, 12. maja, Ministarstvo bezbjednosti reagovalo je i o problemima sa izvođenjem radova pisanim putem obavijestilo nadležne institucije i tijela BiH, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo civilnih poslova i Komisiju za granice pri Ministarstvu civilnih poslova, te zatražilo da Mješovita komisija za utvrđivanje granice između BiH i Hrvatske izađe na teren i definiše položaj granice, odnosno tačnu liniju međudržavne granice.

U vezi sa tim je, aktom Granične policije BiH, predloženo obustavljanje svih aktivnosti uz granicu na sječi šume, sve dok Mješovita komisija Hrvatske i BiH ne izvrši identifikaciju državne granice na tom lokalitetu. Dodatno, Granična policija BiH je danas informisala Ministarstvo bezbjednosti da je uputila dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, Direkciji policije, ali da nije došao nikakav odgovor iz Hrvatske.

U vezi sa ovim problemom Ministarstvo bezbjednosti nije upoznato i nije dobilo nikakve zvanične povratne informacije o tome šta su preduzeli ili preduzimaju Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo civilnih poslova i Komisija za granice BiH, na osnovu zahtjeva koji im je, kao isključivo nadležnim institucijama i tijelima, Ministarstvo bezbjednosti uputilo na postupanje 12. maja.

"Čim dobijemo informacije od pomenutih institucija, ista će, u roku odmah biti dostavljena Predsjedništvu BiH", navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana