Rad u javnom interesu kao alternativna vrsta krivične sankcije

Srna
Rad u javnom interesu kao alternativna vrsta krivične sankcije

BANjALUKA - Rad u javnom interesu predstavlja alternativnu vrstu krivične sankcije koja se počiniocu krivičnog djela, po odluci nadležnog suda, može izreći u situacijama kada na njegov zahtjev sud može odluku o zatvorskoj kazni da zamijeni ovom vrstom sankcije, rekao je inspektor u Ministarstvu pravde Republike Srpske Nenad Mirkonj.

Nakon sastanka predstavnika Ministarstva pravde Republike Srpske u Banjaluci sa načelnicima opština i predstavnicima javnih preduzeća i ustanova koje djeluju na području ove regije o izvršenju alternativne mjere rada u javnom interesu, Mirkonj je rekao novinarima da je rad u javnom interesu vrsta sankcije koja se izvršava u lokalnoj zajednici u javnim preduzećima i javnim ustanovama.

- Po odluci suda taj rad može trajati od 60 do najduže 360 radnih sati i treba da se izvrši u periodu od šest mjeseci - naveo je Mirkonj.

On je rekao da je ova sankcija propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske, te da je propisano da ministar pravde donosi pravilnik kojim se propisuje način izvršenja rada u javnom interesu.

Prema njegovim riječima, zakonodavnim i normativnim okvirom predviđeno je koje vrste djelatnosti mogu doći u obzir kod izvršenja ove vrste krivičnih sankcija, a to su djelatnosti iz oblasti ekologije, humanitarnog rada, komunalnih djelatnosti, rudarstva i energetike.

- Kada se izrekne ovakva vrsta sankcije, osuđenik ostaje kod svoje kuće i svoje porodice i na svom radnom mjestu, a kroz broj sati koji je kroz sudsku odluku izrečen on izvršava tu neku sankciju - dug prema zajednici umjesto odlaska na izdržavanje zatvorske kazne - pojasnio je Mirkonj.

On je rekao da zakonodavac nije precizirao vrstu krivičnog djela, ističući da je u Krivičnom zakoniku samo propisana dužina zatvorske kazne, a radi se o svim vrstama kazni zatvora koje su izrečene u trajanju do jedne godine.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da grad Banjaluka daje punu podršku ovakvim projektima, jer u lokalnim zajednicama u zemljama koje primjenjuju ovu vrstu sankcije postoje pozitivna iskustva koja su višestruka i u ekonomskom smislu i socijalnoj komponenti.

- Grad Banjaluka ima posebnu želju da građani budu bezbjedni i kao lokalna zajednica želimo da budemo partner u svemu ovom i da se upoznamo sa pojedinostima kako bi bezbjednost građana bila na očekivanom nivou - istakao je Amidžić.

Ministarstvo pravde u saradnji sa Savezom opština i gradova Srpske sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova potrebnih za izvršenje alternativne mjere rada u javnom interesu.

Rad u javnom interesu može se obavljati u javnim preduzećima, ustanovama i pravnim licima koja obavljaju djelatnost u okviru koje se može ostvariti opšta svrha izvršenja krivičnih sankcija, te posebna svrha izvršenja mjere rada u javnom interesu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana