Putem vajbera do izvoda iz matičnih knjiga u Laktašima i Bijeljini

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- U Laktašima i Bijeljini su od danas za poručivanje putem aplikacije "Vajber" dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu, što će građanima olakšati komunikaciju sa gradskim upravama i omogućiti brži dolazak do traženih dokumenata.

Iz Privredne komore Republike Srpske je saopšteno da će novu uslugu pružati virtuelni asistenti "MIA Laktaši" i "MIA Bijeljina", koje od prošle godine redovno odgovaraju na upite građana o različitim administrativnim procedurama putem "Vajbera", "Fejsbuka" i gradskih portala, te pružaju servisne informacije o radu lokalnih uprava.

U Bijeljini, putem četbota "MIA", građani mogu da se upišu u matičnu knjigu vjenčanih, dobiju informacije o preduzetničkoj djelatnosti i društvu ograničene odgovornosti /DOO/, te utvrde pravo na stipendiranje studenata i učenika generacije srednjih i osnovnih škola.

U Laktašima građani mogu da saznaju kako teče postupak zaključenja braka, postupak registracije preduzetnika, dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studenata prvog ciklusa studija.

"MIA" je za 10 mjeseci odgovorila na više od 14.500 upita, a najveće interesovanje u Laktašima bilo je za zaključivanje braka, a u Bijeljini za redovni upis u matičnu knjigu vjenčanih. Uvođenjem četbota unapređena je efikasnost lokalne administracije, a građani ne moraju da troše vrijeme čekajući red ispred šaltera“, saopšteno je iz Privredne komore.

Osim što će putem četbota moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu, građani će imati mogućnost i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave.

"Četbotu će putem `Vajbera` lako moći da proslijede fotografije i video zapise, opise problema, kao i svoje kontakt podatke, ukoliko žele da ih nadležni organi dalje obavještavaju o postupku", ističe se u saopštenju.

O tome koliko će "MIA" unaprijediti efikasnost lokalnih samouprava pokazuje podatak da su u Bijeljini tokom 2019. godine, kada je projekat počeo, službenici primili više od 6.000 upita, koje sada prima četbot, a za čiju su obradu morali da izdvoje više od 500 sati.

Zanimljivo je, navode iz Komore, da su u više od 65 odsto slučajeva građani dolazili da se o procedurama raspituju na šalteru, a znatno manje putem telefona ili mejla. U Laktašima je, iste godine, čak 2.000 upita stiglo o proceduri registracije preduzetnika.

Bijeljina i Laktaši su prvi gradovi u Srpskoj koji su dobili svoju četbot koleginicu. Inovacija je realizovana putem regionalnog projekta "Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije", koji sprovode "GIZ" i kompanija "SAGA" u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED i Privredna komora, u okviru programa "DeveloPPP" njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj /BMZ/.

U Srbiji, projekat se sprovodi u Somboru i Šapcu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana