Put Svetog Save vodilja do uspjeha i znanja

Milijana Latinović
Put Svetog Save vodilja do uspjeha i znanja

BANjALUKA - Duša ozdravi kad je s djecom, govorio je Dostojevski, a to potvrđuju i dobitnici Svetosavske nagrade, koji već godinama naoružani znanjem i vještinama i vođeni plemenitim misijama usmjeravaju na pravi put generacije djece u Republici Srpskoj.

Svi ovogodišnji dobitnici, 42 vaspitača, stručna saradnika, učitelja, nastavnika i profesora, saglasni su da je priznanje čast, ali i velika obaveza posebno jer priznanje koje će im sutra biti uručeno u Dječijem pozorištu RS nosi naziv po prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

Njegov put znanja i vrlina, kao i stvaranja što boljih uslova za obrazovanje mladih, kažu, njihova je vodilja na putu do uspjeha.

Među nagrađenima je i vaspitačica Nada Radoja iza koje je 28 godina predanog rada u banjalučkom Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Radeći u vrtićima “Radost”, “Naša djeca”, a danas “Sunce” teta Nada je, zajedno sa svojim kolegama, na put izvela brojne generacije, a njeni prvi vaspitanici danas su, s ponosom ističe, i sami roditelji.

- Nijedna nagrada ne dolazi preko noći. Zahvalna sam Ministarstvu prosvjete i kulture jer je prepoznalo rad i zalaganje i nas vaspitača koji smo prva karika u sistemu obrazovanja. Imamo tu privilegiju da se na poslu igramo i kroz igru pružamo podršku mališanima na njihovom putu učenja. S druge strane, moj otac Vasilije je bio sveštenik. U ono vrijeme komunizma, Sveti Sava se slavio samo u crkvama i ponosna sam jer sam dočekala da dobijem Svetosavsku nagradu - istakla je Radoja za “Glas Srpske”. Njeni počeci bili su teški. Bjesnio je rat. Nikome nije bilo lako.

- Očevi su dovodili djecu u vrtić a potom odlazili na ratište. Bilo je situacija kada smo djecu vodili u sklonište - prisjetila se Radoja.

Uprkos tome, imala je sreću da radi sa vaspitačima koji su i u najteža vremena pokazivali volju i entuzijazam. Prva tri dana, prisjetila se, vraćala se s posla plačući i želeći da da otkaz, jer smo učili da djeca treba da spavaju ali je uspavljivanje u praksi teško išlo.

- Bili su razigrani toliko da su mi starije koleginice priskakale u ispomoć. Međutim, uz brojne aktivnosti sve je ubrzo došlo na svoje a čak sam se sprijateljila i sa dječakom koji je bio najnestašniji i nije htio da spava, pa mi je kasnije pomagao da smirimo ostale - ispričala je Radoja.

U tim prvim danima nije ni slutila da će skoro tri decenije kasnije za svoj rad i trud biti nagrađena Svetosavskom nagradom.

-  Volim svoj posao i želim da napredujem. Sa svakog seminara vratila sam se bogatija za nova znanja koja sam nastojala da primijenim u poslu. Ne možete sami postići takav rezultat i uspjeh, mi smo tim. Koleginica pedagog Aleksandra Vujmilović, koja je takođe dobitnica nagrade i ja u našem vrtiću radimo sa “bee-bot” robotom. Svaku aktivnost nastojim da unaprijedim, da naučim nešto novo i da to prenesem djeci - kazala je.

Nagrada je inspiracija za dalji rad, saglasan je i profesor matematike u Srednjoškolskom centru u Modriči Anđelko Starčević uz čije su lekcije za 24 godine u prosvjeti, matematiku zavoljele brojne generacije.

- Dva učenika lani su briljirala na regionalnom takmičenju iz matematike, a jedan od njih osvojio je prvo mjesto i na republičkom. Iz godine u godinu moji đaci učestvuju i na matematičkoj olimpijadi BiH. Smatram da je ova nagrada priznanje za sve nas, školu, đake i mene jer svi smo mi tim - ispričao je Starčević, koji je lani objavio i Monografiju modričke Gimnazije. Najviše je ponosan na svoje đake koji briljiraju na takmičenjima, ali i prijemnim ispitima, a mnogi od njih danas su asistenti i profesori. Starčević kaže da ga raduje svaki uspjeh njegovih učenika i srećan je ako je dao bar mali doprinos na putu ka tome cilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana