Pušten u rad video-nadzor sa 24 kamere

Srna
Pušten u rad video-nadzor sa 24 kamere

DERVENTA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i gradonačelnik Dervente Milorad Simić svečano su danas u Policijskoj upravi Derventa pustili u rad sistem video-nadzora koji se sastoji od 24 postavljene kamere.

Lukač je rekao novinarima da su na području Dervente postavljene 24 kamere, od čega četiri pametne koje imaju mnogo bolje mogućnosti.

"Video-nadzor zvanično počinje da radi. Nije još do kraja uspostavljeno sve što je planirano. Pričali smo sa gradonačelnikom da već naredne godine ovaj video-nadzor nastavimo da širimo, jer nam se pokazao širom Republike Srpske veoma korisnim po pitanju bezbjednosti svih naših građana", istakao je Lukač.

On je naveo da je video-nadzor već uspostavljen u 54 opštine, a projekat realizuje MUP u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Lukač je istakao da video-nadzor pomaže preventivno u smanjenju broja izvršenja krivičnih djela i prekršaja u svim opštinama, što do sada iznosi i do 50 odsto.

"Zato imamo i povoljno bezbjednosno stanje širom Republike Srpske, što je slučaj i u Derventi. Uspjeli smo uz pomoć video-nadzora da riješimo krivična djela, te pozivam sve lokalne zajednice da ubuduće ulažu i sarađuju sa MUP-om s ciljem bezbjednosti svih građana", rekao je Lukač.

On je dodao da su neka krivična djela od početka godine, kao što je jedno razbojništvo u kladionici nad radnicom, dobila i sudski epilog.

"Osam godina je presuda za izvršenje tog razbojništva i nanošenje teških tjelesnih povreda radnici u kladionici. Osam godina za takvo djelo treba da bude nauk svim razbojnicima da ne pokušavaju da čine takva krivična djela, jer ćemo ih otkriti i završiće u zatvoru", poručio je Lukač.

On je napomenuo da se video-nadzor koristi za kontrolu javnih površina, nikako za privatne površine.

"Nije zabilježena nijedna zloupotreba kamera koje rade na području Policijske uprave Doboj, što mogu kazati i za ostale policijske uprave u Republici Srpskoj. Veoma je bitno da se prati ko ima pristup, pod šifrom, ko je čovjek koji ima pristup video-nadzoru", napomenuo je Lukač, koji je zahvalio gradonačelniku Dervente za podršku i uspješnu saradnju.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo što se Derventa pridružuje porodici od 50 i više opština koje su uspostavile video-nadzor.

"Pomalo mi je žao što to nismo uradili i prije, ali vjerovatno nismo na vrijeme shvatili koliko to znači. Sve urađeno je za bezbjednost naših građana, reda i normalnog življenja", rekao je Simić.

On je najavio da će u sljedećem budžetu biti izdvojena dodatno sredstva za video-nadzor.

"Izdvojili smo sada nešto više od 90.000 KM, a kroz naredno izdvajanje biće još 50.000 KM", naveo je Simić i istakao da ima uspješnu saradnju sa Policijskom stanicom Derventa, sa Policijskom upravom Doboj i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković rekao je da su sa pametnim kamerama pokriveni svi ulazi u grad iz pravca Banjaluke, Broda i Doboja.

Radinković je istakao da je novina to da na pametnim kamerama postoje fleš lampe koje u noćnom modu prepoznaju tablice, te daju jasnu sliku vozila i vozača.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač održao je sastanak i sa gradonačelnikom Dervente i njegovim saradnicima u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana