Puno ostvarivanje ljudskih prava nije moguće bez saradnje svih institucija

Srna
Puno ostvarivanje ljudskih prava nije moguće bez saradnje svih institucija

BANjALUKA - Istraživački fokus ombudsmana BiH ove godine bilo je stanje u oblasti migracija u BiH, stanje i probleme s kojima se susreću službe i centri za socijalni rad, te pitanja ostvarivanja prava djece, slobode okupljanja i drugog, saopšteno je danas iz ove institucije povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembra.

Ombudsmani Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić istakli su značaj obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava kako bi se naglasila važnost ovih prava, ali i da bi se problemi u njihovom uživanju učinili javnim, a nadležne institucije podstakle na njihovo efikasno rješavanje.

Ombudsmani su povodom obilježavanja ovog datuma istakli da Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima afirmiše načelo da su svi ljudi jednaki u dostojanstvu i pravima i da svako ima pravo na zaštitu od diskriminacije ili bilo kog drugog načina kršenja ljudskih prava, saopšteno je iz ove institucije.

Oni podsjećaju da, uprkos tome što Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima ne dijeli građane na manje ili više važne, ostvarivanje zaštite i unapređenja ljudskih prava i dalje su manje dostupne pojedinim društvenim grupama.

"To se naročito odnosi na pripadnike ranjivih društvenih grupa, kao što su osobe sa invaliditetom, osobe starije životne dobi, djeca, siromašni, pripadnici LGBT populacije i drugi", navodi se u saopštenju.

Ombudsmani u BiH istakli su da od toga koliko se efikasno štite ljudska prava zavisi i kvalitet života u jednoj zajednici, a puno ostvarivanje ljudskih prava nije moguće ukoliko sve institucije, kao i društvo u cjelini, nisu usmjereni ka istom cilju, a to je život u slobodi, dostojanstvu i jednakosti za sve građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana