Prvu elektronsku zdravstvenu karticu dobila porodica koja je donirala organe nastradalog sina

GS
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske promovisao je danas u Banjaluci Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) i prvu elektronsku karticu za osiguranike čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu, a vrijednost projekta je oko 26 miliona KM.

Prvu elektronsku karticu dobila je porodica Vidović iz Kozarske Dubice koja je prije 13 godina donirala organe svog nastradalog sina, čime su spasili pet života.

Milan Vidović je zahvalio na uručenoj elektronskoj kartici i što nije zaboravljena humana misija njegove porodice.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao promociji i uručio prvu karticu, istakao je da je uspostavljanje IZIS-a i elektronske kartice za osiguranike od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem jer će time doći do znatnih ušteda, a samo za izdavanje recepata oko 12 miliona maraka na godišnjem nivou.

- Očekujem da do kraja ove godine građani u Republici Srpskoj imaju elektronsku zdravstvenu knjižicu i da zdravstvene ustanove budu povezane ovim sistemom - rekao je novinarima Višković.
Prema njegovim riječima, procjena je da će za manje od dvije godine biti otplaćeno ulaganje u navedeni sistem.

- Drago mi je da smo u poziciji da sprovedemo ovaj projekat. Jedini ćemo od zemalja u okruženju građanima dati besplatne elektronske knjižice - kaže Višković.

Direktor Fonda Dejan Kusturić naglasio je da je Vlada Srpske prije nekoliko godina prepoznala značaj navedenog sistema, kojim se, kako je naveo, na jedinstven način mogu sagledati zdravstvene politike u Republici Srpskoj.

- IZIS će početi da se primjenjuje u Bolnici Gradiška, te domovima zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica. Do kraja ove godine projekat će biti u potpunosti sproveden i elektronsku karticu će imati svi građani u Srpskoj, umjesto zdravstvenih knjižica - rekao je Kusturić.
Govoreći o nabavci zaštitne opreme u Srpskoj, Kusturić je rekao da će procedura za nabavku biti sprovedena u skladu sa zakonskim propisima, kao što je rađeno i do sada.
Direktor firme "MMS kod" Banjaluka Slavko Bojić rekao je da je navedeni projekat jedan od naznačajnijih u BiH i da je njime započeta reforma zdravstvenog sistema u Srpskoj.

Od ponedjeljka, 17. avgusta, IZIS će početi da se primjenjuje u Bolnici Gradiška, te domovima zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica.

Osiguranici sa područja ovih opština prvi će u Srpskoj dobiti i elektronske kartice, umjesto dosadašnjih zdravstvenih knjižica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana