Zvuci Gradskog duvačkog orkestra jutros probudili Dobojlije

Srna
Foto: Dobojski info

DOBOJ - Prvomajski uranak Dobojlije su jutros dočekale uz Gradski duvački orkestar, koji njeguje ovu stogodišnju tradiciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Orkestar je izveo koračnice i druge numere i, prema riječima kapelnika Gorana Mitrovića, ne odustaju od manifestacije koja je nekada bila mnogo masovnija, a članovi orkestra radosnije prihvaćeni.

-Počeli smo dosta rano, od 4.30 časova - rekao je Mitrović novinarima i dodao da su obišli sve dijelove grada.

Mitrović kaže da ljubav prema muzici, druženje i tradicija koju ne žele prekinuti često nadvlada loše vrijeme i uslove prvomajskog uranka.

Orkestar broji 12 članova od kojih je najmlađi dvanaestogodišnji Leonardo Mišić, a najstariji sedamdesetvogodišnji Alija Mahmutović.

S obzirom na to da mu je ovo prvi uranak, Mišić kaže da se osjeća sjajno i da se orkestru priključio zahvaljujući profesoru Goranu Mitroviću uz koga je zavolio da svira trubu.

-Najteže mi je jutros bilo da se probudim, a najljepše kada smo svirali - izjavio Mišić, koji se orkestru pridružio prije nekoliko mjeseci.

Mahmutović, koji je u orkestru oko 40 godina, kaže da je orkestar nekada bio mnogo masovniji, a ljudi veselije i srdačnije dočekivali njihov dolazak i buđenje 1. maja.

Orkestar je tradicionalno najradosnije dočekan u naselju Potkamen, a mještanka Sabaheta Muratbašić kaže da se prvomajskom uranku raduje već 50 godina i da obavezno daruju članove Gradskog duvačkog orkestra.

Fahir Suljkić, koji radi u Njemačkoj, pozvao je Dobojlije da masovnije dočekaju prvomajski uranak i odaju počast članovima orkestra u znak zahvalnosti za radost koju pronose.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za "svadbe i sahrane", raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.

Osnovan je 1921. godine u okviru društva "Soko", pod vođstvom dirigenta Antonija

Skutarija. Orkestar je brzo osposobljen za nastupe i od tada su mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana