Prvi "Sutjeska trejl" oduševio planinske dugoprugaše

Srna
Prvi "Sutjeska trejl" oduševio planinske dugoprugaše

FOČA - U Nacionalnom parku "Sutjeska" u Republici Srpskoj i Parku prirode "Piva" u Crnoj Gori danas je, u okviru prekogranične saradnje Foče i Plužina, održana planinarska trka "Sutjeska trejl" na kojoj su učestvovali dugoprugaši iz sedam evropskih zemalja.

Više od 100 učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Velike Britanije i Francuske takmičilo se u četiri kategorije - udarnoj 42 kilometra, proleterskoj 25 km, skojevskoj 12 km i pionirskoj četiri 4 kilometra.

Staze su bile detaljno obilježene, a za bezbjednost učesnika bili su zaduženi pripadanici Gorske službe spasavanja Republike Srpske, koji su bili raspoređeni na kontrolnim tačkama.

Udarna trka, odnosno maraton, startovao je sa Čemerna na oko 1.300 metara iznad mora.

Staza je vodila podno Lebršnika i Bioča do Carevog Dola u Crnoj Gori na 2.100 metara iznad mora, a zatim pored Trnovačkog jezera do Prijevora podno Maglića, kroz prašumu Perućica i preko rijeke Sutjeske do cilja u Dolini heroja kod Spomenika Bitke na Sutjesci na 560 metara nadmorske visine.

Pobjednik maratona Danijel Krstulović Opar iz Splita kaže da uvijek rado dolazi u Nacionalni park "Sutjeska", te da ga je mnogo obradovalo što će se od ove godine ovdje redovno organizovati planinarski maraton.

"Bilo je napornih uspona i strmih spustova, ali je prekrasno kada se popneš gore i pogledaš na jezero. Priroda je ovdje fascinantna i po meni ovaj kraj teško šta može nadmašiti. Da se ja pitam, godišnji odmor treba provoditi ovdje, a ne na moru", opisuje Krstulović Opar.

Drugoplasirani u glavnoj trci Slaven Krklež iz Rijeke ističe da je ovdje prvi put i da će se sigurno vratiti.

"Staza je prelijepa, 45 kilometara divljine, šume i prašume. Priroda je fenomenalna", dodaje Krklež.

Srđan Vuletinac iz Novog Sada navodi da je trka bila naporna i odlično obilježena i organizovana. "Predivni predeli, Perućica je izvanredna, neponovljiva", mišljenja je Vuletinac.

"Sutjeska trejl" je novajlija u okviru regionalne Treking lige koja se održava od 2005. godine na atraktivnim terenima Hrvatske i Slovenije.

Direktor "Sutjeska trejla" Šimun Cimerman iz Zagreba istakao je da su Nacionalni park "Sutjeska" i Park prirode "Piva" idealni za ovaj vid sporta i rekreacije.

On je naveo da će nastojati da "Sutjeska trejl" preraste u tradiciju i da iz godine u godinu okuplja sve više zaljubljenika u planinarsko trčanje i brzo hodanje.

"Ovdje dolazim već 10 godina i još nisam otkrio sve što se da otkriti. Ko god ovdje dođe ne može pogriješiti, da li želi avanturu, penjanje, rafting, sportske terene. Potrebno je još poraditi na infrastrukturi i uložiti marktinške napore da za ovakvu ljepotu doznaju i udaljenija tržišta", istakao je Cimerman.

On je naveo da je broj učesnika, prema interesovanju koje je vladalo, trebalo da bude višestruko veći, ali da je smanjen zbog pandemije virusa korona.

"Sutjeska trejl" jedna je od aktivnosti projekta prekogranične saradnje Foče i Plužina "Turizam, adrenalin, rafting, avantura- TARA".

Predstavnik opštine Foča Igor Ćurčić ispričao je da je predviđeno da se sa obje strane Maglića i Tare radi na unapređenju turističke infrastrukture.

"Radiće se putokazi, marketinške table za rafting kampove i Nacionalni park žSutjeskuž, vidikovci, odnosno urediće se izletišta na putu desnom obalom Tare, kao i pristup rijeci Tari na tačkama sa kojih se polazi na splavarenje", rekao je Ćurčić.

Ovim projektom, koji finasnira EU, Foča i Plužine žele da promovišu prekogranično područje kao jedinstvenu destinacije za aktivni turizam.

Projekat se realizuje u saradnji sa Parkom prirode "Piva" i Turističkom organizacijom opštine Foča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana