Prvi slučaj reinfekcije u Brčko distriktu: Muškarac drugi put zaražen koronom

Srna
Prvi slučaj reinfekcije u Brčko distriktu: Muškarac drugi put zaražen koronom

BRČKO - Danas je u Brčko distriktu BiH registrovan još jedan slučaj zaraze koronavirusom, radi se o reinfekciji.

Riječ je o muškarcu koji je 1958. godište koji je smješten na Odjeljenje brčanske Bolnice za pacijente zaražene koronavirusom.

Ovo je za Radiosarajevo.ba potvrdio Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović.

“Radi se o osobi koja je već jednom bila pozitivna na COVID-19 pa je bila izliječena određeno vrijeme, i danas je ponovo pozitivna. Dakle, imamo prvi slučaj reinfekcije u Brčko Distriktu”, kazao nam je Pezerović.

Navodi kako se u brčanskoj bolnici nalazi jedna osoba srednje životne dobi, dok je druga nešto starija s relativno teškom kliničkom slikom.

Istaknuo je da je do danas testirano 3.708 osoba, a pozitivnih od marta mjeseca je 307.

“Time dobijamo stopu negdje oko 8,4 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Do sada imamo 278 izliječenih osoba i, na žalost, 21 slučaj sa smrtnim ishodom kada je koronavirus u pitanju”, rekao je Pezerović.
Akif Pezerović - undefinedFoto: Vlada Brčko distrikta: Akif Pezerović

Pezerović je izjavio i to da su dobili saglasnost i startali su s komercijalnim testiranjem zahvaljujući eliminiranju problema u vezi s brojem testova, odnosno nabavom testova.

“Kao što je poznato, mi posjedujemo već odgovarajuće uređaje za taj dio. To se provodi već najmanje mjesec dana, što znači, da provodimo testiranje po zahtjevu kako fizičkih tako i pravnih lica. To za sada funkcioniše bez ikakvih problema”, pojasnio je za portal Radiosrajevo.ba

Napomenuo je i to da se krenulo u masovnu nabavu zaštitnih sredstava i zaštitne opreme, lijekova, dezinfekcijskih sredstava i to će biti količina slična onoj koja je izvršena od Kine u vrijednosti od preko milion maraka.

“To je u toku. Mi smo završili svoj dio posla kada je u pitanju Odjel za zdravstvo i prebačeno je u javnu nabavku. Već sutra je otvaranje ponuda”, rekao je Akif Pezerović, Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana