Protest zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

SARAJEVO - Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH održao je protest ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu zbog neusvajanja budžeta institucija BiH i nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Predsjednik Samostalnog sindikata Salih Karčić rekao je da je još prije dvije godine Savjetu ministara dostavljen kolektivni ugovor, ali da se niko nije izjasnio o tome, kao i da ne postoji komunikacija sa poslodavcem.

"Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o budžetu, jer bi bili obavezni da ga usvoje", rekao je Karčić. On kaže da im je nepotpisivanjem kolektivnog ugovora "ugrožena egzistencija", te dodaje da je osnovica za obračun plate koja iznosi 475 KM "diskriminišuća".

Karčić je naveo da zaposleni u zajedničkim institucijama u BiH već 10 godina nemaju nikakvog povećanja plata. "Na nivou entiteta plate su povećane i u ovih 10 godina je napravljena velika razlika između zemlje i entiteta", istakao je Karčić. On je dodao da će protesti biti organizovani "sve dok se situacija ne poboljša".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana