Proslavljena slava opštine Gnjilane - Sveta Bosiljka Pasjanska

Srna
Foto: srna

GNjILANE - Opština Gnjilane danas proslavlja Svetu Bosiljku Pasjansku, svetiteljku rođenu u ovom gnjilanskom selu koju su zbog nepokolebljive vjernosti vjeri Hristovoj ubili Arnati za vrijeme osmanlijske vlasti.

Tim povodom je jutros u Pasjanu služena liturgija u crkvi posvećenoj Svetoj Bosiljki. Paroh gnjilanski Radomir Živković rekao je da će Srbi, sve dok su vjerni svojim svetiteljima i sveticama, biti i ostati narod kojeg čuva blagoslov Božiji. Okupljenim vjernicima u ovom selu, pet kilometara udaljenom od Gnjilana, uputio je apel da ne prodaju svoje već da se približe crkvi i u vjeri, sačuvaju svoj identite i srpstvo u Pasjanu i Kosovskom pomoravlju.

Proslava je nastavljena lomljenjem kolača u Gornjem Kuscu, izmještenom sjedištu srpske opštine Gnjilane, u čast spasiteljke i svetice koja je svoj život položila čuvajući sebe u vjeri. "Ovo je dan koji ćemo slaviti, uveren sam dugi niz godina dan po kome ćemo prepoznavati i nas Srbe i institucije države Srbije u opštini Gnjilane", rekao je predsjednik Privremenog organa opštine Gnjilane Saša Milošević.

On je poručio da će srpske isntitucije nastaviti da pomažu sve one koji svojim opstankom brane srpstvo od propadanja, posebno one koji sa cijelim porodicama žive u selima u okolini Gnjilana poput Srba u Pasjanu, Partešu, Koretištu, Gornjem i Donjem Kuscu i Šilovu, najvećem srpskom selu u Kosovskom Pomoravlju.

Proslava Dana opštine Gnjilane biće nastavljena nizom manifestacija koje se organizuju u školama, a posvećene su novomučenici Svetoj Bosiljki Pasjanki. Sveta Bosiljka /Rajčić/ je u Pasjanu živjela u 18. vijeku a njene mošti su bile pohranjene u temeljima crkve Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu gdje je 26. oktobra 2019. godine vladika Teodosije služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom obretenja moštiju svetiteljke. Bosiljku je kao 17-godišnju djevojku zapazio jedan Arnaut, te su je trojica otela od oca i brata i na silu odveli u arnautsku kuću.

Kolebljiva i, Arnautima naklonjena, turska vlast je otezala sa istragom i presudom. Jednostavno, prepuštali su vremenu da okonča to nasilništvo, vjerujući da će djevojka, zbog srama od svijeta i rodbine, pomiriti se sa sudbinom. I arnautske siledžije i turski ugnjetači, međutim, nisu računali na tvrdu vjeru ove mlade pravoslavne Srpkinje.

Bosiljka je u sasvim stranoj i tuđoj, bezbožničkoj sredini trpjela silna iskušenja, uvrede i nasrtaje, ali je odlučno i nepokolebljivo odbijala sva navaljivanja i poniženja, uzdajući se u silu Božije milosti i nadu na spasenje. Morili su je žeđu i nesanicom, neprestanim divljačkim i demonskim nasrtajima, ubjeđivanjima. Sa Gospodom u srcu i molitvom na usnama, mlada Srpkinja se snažila i odolijevala svim iskušenjima.

Bosiljka je ostala nepokolebljiva ubjeđivanjima poručivši: "Ja svoju veru imam. Ne treba mi bolja, jer je nema". Razgnjevljen, ponižen i posustao, Arnautin je odlučio da je pogubi. Pozvao je dvojicu svojih rođaka, te su je, vezanu i iznemoglu, odvukli konjem uz rijeku Lapušnicu i na proplanku, kraj puta, dovršili svoj satanski čin: izboli su je noževima.

A kada su razjareni ovim silnim, proročkim riječima, divljački počeli da joj kasape i komadaju tijelo, hrabra Pasjanka je ispustila svoju plemenitu dušu i preselila se u rajska naselja Gospodnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana