Propisi zbunili i konobare i goste

Milijana Latinović
Propisi zbunili i konobare i goste

BANjALUKA - Povratak u ugostiteljske objekte u Srpskoj nakon dva mjeseca izazvao je brojne nedoumice, kako kod zaposlenih tako i među gostima, koji u protekla dva dana nisu znali da li da na dugo iščekivanu kafu treba da dođu samo sa maskom ili i sa rukavicama.

Zbog pandemije virusa korona ugostitelji širom Srpske bili su prinuđeni da 16. marta privremeno zaključaju svoje lokale, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i postepeno ublažavanje mjera, dozvoljen im je rad uz poštovanje preporuka koje je donio Institut za javno zdravstvo Srpske. Ugostitelji su početak rada dočekali spremno, kada je riječ o obaveznim sredstvima za dezinfekciju na ulazu u lokale, stolovima razmaknutim na udaljenost od dva metra te maskama na licima konobara. Međutim, zbunjenost su izazvala različita tumačenja preporuka u vezi sa nošenjem rukavica te korišćenjem posuđa u kojem će posluživati goste.

Prema riječima predsjednika Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željka Tatića, mnogi ugostitelji nisu ni otvorili lokale, jer nisu razumjeli propise po kojim mogu početi da rade.

- Institut je naveo da je poželjno korišćenje jednokratnih čaša i drugog posuđa, a pojedini koji to nisu uspjeli da obezbijede nisu ni otvarali lokale, jer su mislili da bez toga ne mogu da rade, što nije tačno. Preporučeno je, ali nije obavezno. Ista priča je i sa rukavicama za zaposlene. Navedeno je da rukavice nisu neophodne, ali da se zaposlenima u ugostiteljskim objektima mora obezbijediti topla voda, sapun te da moraju dezinfikovati ruke poslije svakog usluživanja gosta, naplaćivanja i ostalih radnji - rekao je Tatić za “Glas Srpske”, naglasivši da je sve to pomalo zbunilo radnike u ugostiteljstvu.

Tatić kaže da zbog toga što pojedine mjere nisu precizirane ugostitelji u pojedinim gradovima, poput Prijedora, u ponedjeljak nisu počeli da rade.

- Nemamo zvanične preporuke za goste. Ako su nam bašte na javnim površinama, a nošenje rukavica nije više obavezno na javnim površinama, pitamo se da li gosti treba da sjede u bašti sa rukavicama i šta je sa onima koji ulaze u lokale - kazao je Tatić.

On je dodao da su savjeti epidemiologa i struke u svemu ovome zlata vrijedni i da je svima cilj da znaju kako da se ponašaju da bi što prije prevazišli ovu situaciju i izbjegli kazne.

Da su građani zbunjeni svjedoče i fotografije iz banjalučkih ugostiteljskih objekata, na kojima se vidi da jedni u baštama sjede sa rukavicama i maskama, dok drugi nose samo zaštitne maske.

Da bi razriješila nedoumice, Unija udruženja poslodavaca RS je u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma pripremila postere za ugostiteljske objekte, na kojima je objašnjeno kako treba da se ponašaju gosti.

- Radi zaštite gostiju i ugostiteljskih radnika, napravili smo poster koji vizuelno ukazuje na ponašanje u ugostiteljskim objektima. Rukavice nisu više obavezne, dok sa maskom gosti ulaze u objekat i koriste dezificijens za ruke na ulazu u objekat. Na dobrobit svih preporučujemo da se poštuju preporuke Instituta za javno zdravstvo RS - istakao je direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić.

Prema odluci Republičkog štaba za vanredne situacije od 6. maja ukinuta je obaveza nošenja rukavica na otvorenim površinama.

- Nošenje rukavica obavezno je u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru obaveza je samo nošenje zaštitnih maski - navedeno je u odluci.

Inspekcija

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da je nadležna inspekcija u protekla dva dana djelovala samo preventivno.

- Inspektori su upoznavali subjekte sa mjerama koje moraju sprovesti i nije bilo kažnjavanja - naveli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana