Promovisana monografija „Studentska brigada Vojske RS” autora Gorana Latinovića: Epizoda jedne mladosti sabrana među korice knjige

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA – Kada jedan narod mobiliše zadnju, zlatnu rezervu, svoju akademsku mladost da bi odbranio parče svoje, srpske zemlje, onda je to najbolja potvrda da je rat od 1992. do 1995. godine bio odbrambeni, a monografija „Studentska brigada Vojske Republike Srpske” autora Gorana Latinovića na jedinstven način prikazuje epizodu jedne mladosti, koja je napustila učionice i amfiteatre i otišla u susret smrti.

Istaknuto je to večeras na promociji naučne monografije koja je predstavljena u punoj vijećnici Banskog dvora. Prestavljanje knjige počelo je minutom ćutanja za sve poginule pripadnike brigade, radnike Univerziteta i sve pale borce.

O djelu su pred brojnim studentima, profesorima i svima onima koji su došli da saznaju više o jedinstvenoj, kako neko reče, brigadi mladosti, osim autora govorili i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, te recenzenti među kojima i pukovnik Borislav Kojić, komandant Studentske brigade.

Latinović je kazao da je u ovoj knjizi pokušao da predstavi okolnosti i razloge formiranja brigade koja je brojala 2.104 pripadnika, od kojih je devet dalo život za slobodu Republike Srpske.

- Studentska brigada nije dovoljno zastupljena u kulturi pamćenja u Srpskoj. S obzirom an to da predajem istoriju Republike Srpske na Filozofskom fakultetu u Banjaluci suočavamo se i sa nedostatkom naučne literature za ratni period i zbog toga sam odlučio da napišem naučnu monografiju koja će dati odgovore na pitanja zašto je forimirana, koji su razlozi njenog osnivanja i šta je dovelo do toga da 2.104 studenta, pofesora i asistenta banjalučkog Univerziteta budu upućeni na front – istakao je Latinović, podsjetivši da je Studentska brigada osnovana 4. novembra 1994. godine, a nakon obuke na Manjači, 19. novembra upućena je na bihaćko ratište gdje je ostala sve do 13. januara 1995. godine.

Gajanin, koji je i sam bio pripadnik Studentske brigade, naglasio je da su studenti i akademska zajednica željeli da na sve načine doprinesu odbrani otadžbine.

-Na najintenzivnijem ratištu, bihaćkom ratištu branili su otadžbinu. Ova monografija obrađuje put Studentske brigade od njenog nastanka i na ovaj način naši heroji neće biti zaboravljeni. Gotovo je sigurno da će ova monografija biti korištena i u nastavi – poručio je Gajanin.

Kojić je istakao da je naučna monografija profesora Latinovića značajan i dragocjen istorijski dokument, jer praosudne institucije u BiH žele da stvore sliku o rratu koja ne odgovara činjenicama.

-Na ovaj način šaljemo poruku da se ovdje desio tragičan sukob u regionu kako je to i konstatovano u Dejtonskom mirovnom sporazumu i ova monografija treba da posluži kao izvor za mnoga druga istraživanja – rekao je Kojić.

Pukovnik Borislav Kojić istakao je da je svim oficirima koji su predvodili vojnike uvijek bilo na umu da nam se ne ponovi Jasenovac.

-Trudili smo se da odbranimo srpsku zemlju i srpski narod. Svi ti mladići, svi do jednog muški su odradili svoj deo posla, među njima nije bilo dezertera. Oni su bili snaga, zlatna rezerva našeg naroda i zahvalan sam im jer su učinili sve da sačuvaju deo srpske zemlje – rekao je Borislav Kojić i dodao da je na sadašnjim generacijama da znanjem, sposobnošću i pameću pobjeđuju neprijatelja i da se nikada više nikome ne dogodi rat.

Izdavači monografije su Univerzitet u Banjaluci i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana