Promovisana knjiga “Grobovi govore istinu”: Dragocjeni zapis o Osinjskoj brigadi

Srna
Dragocjeni zapis o Osinjskoj brigadi
Foto: Srna | Dragocjeni zapis o Osinjskoj brigadi

DERVENTA - Knjiga “Grobovi govore istinu” autora Milana Gavrića koja opisuje ratni put Osinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske promovisana je večeras u prostorijama Centra za kulturu Derventa.

Gavrić je rekao da mu je cilj bio da pored toga što opisuje Osinjsku brigadu i njene zasluge napiše i o tome kakav je bio život u pozadini.

“U knjizi možete pronaći kako je formirana vlast u Derventi. Nastojao sam da opišem šta se dešavalo u kriznim štabovima, u mjesnim zajednicama, u civilnoj zaštiti. Knjiga nije opis samo jedne ratne jedinice, nego jednog prostora, ljudi, događaja”, rekao je novinarima Gavrić.

On navodi da je Osinjska srpska laka pješadijska brigada učestvovala u borbama na području Dervente, na području Broda, dobojskom i teslićkom ratištu, i da je završila na maglajskom ratištu.

Urednik knjige, istoričar Predrag Lozo kaže da je knjiga o Osinjskoj brigadi jedna u nizu izdanja koja se bave dešavanjima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Sve što se ne zapiše u istoriji, kao da se nije desilo, i zato Republički centar nastoji da nizom izdanja, monografija određenih jedinica Vojske Republike Srpske, njenim opisom i određnih događaja spasi od zaborava i sačuva uspomenu na dešavanja, junake iz odbrambeno-otadžbinskog rata”, rekao je novinarima Lozo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lozo dodaje da ne postoje male i velike jedinice Vojske Republike Srpske, manje ili više važne, već da je svaki detalj važan da se zapiše.

“Svaki detalj nam je bitan da se zapamti da bi generacije iza nas znale kolika je žrtva pala za Republiku Srpsku i da im nebi ostavljali zablude u vremenima koja dolaze”, rekao je Lozo.

Knjiga je objavljena u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, a recenzenti su generali Vojske Republike Srpske Radomir Čavić i Novak Đukić.

Večerašnjoj promociji prisustvovali su i gradonačelnik Dervente Milorad Simić, te predstavnici gradske Boračke organizacije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana