Prolazak migranta kroz RS veći za 330 odsto

nezavisne.com
Prolazak migranta kroz RS veći za 330 odsto

​BANjALUKA – U prvih pet mjeseci ove godine kroz RS prošlo je 2.675 migranata, što je za 330 odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali oni nisu značajnije ugrozili bezbjednost.

Rekao je ovo danas Darko Ćulum, direktor policije RS, prije sjednice Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije RS koja se održala u Banjaluci.

On je istakao da policija RS intenzivno prati kretanje ilegalnih migranata na području RS u cilju bezbjednosti građana i njihove imovine.

“Za prvih pet mjeseci migranti na području RS nisu značajnije ugrozili bezbjednost, a počinili su osam krivičnih djela, razbojništva, teške krađe, krađe i krivično djelo oduzimanje i obešetećenje tuđe stvari”, rekao je Ćulum.

Ćulum ističe da je na nivou BiH u prvih pet mjeseci evidentirano 8,500 migranata koji su ušli u BiH ili 150 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“I dalje ostajemo pri stavu koji je zaključak Vlade RS, da nema uslova i kapaciteta za smještaj migranata na području RS”, kaže Ćulum.

Kada je upitanju krijumčarenje ljudi, kaže da su do sada otkrili 14 krivičnih djela krimučarenja ljudi, te da su Tužilaštvu BiH podnijeli 14 izvještaja protiv 17 lica.

“Policijske uprave imaju zadatak da prate migrante na teritoriji RS i nema kretanja migranata bez nadzora policije”, istakao je Ćulum.

Ćulum je rekao da migranti dolaze iz 35 različitih zemlja, a najviše iz Pakistana, Iraka i Sirije.

Dodao je da se oni obično kreću na području Gradiške, Kostajnice, Kozarske Dubice, te da je opšte poznato da svi idu prema Unsko-sanskom kantonu jer se tamo nalaze prihvatni centri gdje je veoma složena bezbjednosna situacija sa migrantima, jer su prihvatni centri prepunjeni i povećan broj krivičnih djela.

“Mi pružamo pomoć graničnoj policiji sa 85 službenika i ako treba taj broj možemo da povećamo”, dodao je Ćulum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana