Proizvođačima mrvice, kajmak kupe trgovci

 Anita Janković Rečević
Proizvođačima mrvice, kajmak kupe trgovci

BANjALUKA - Maloprodajne cijene domaćeg voća i povrća nerealno su visoke u odnosu na otkupnu cijenu koja je isplaćena proizvođačima u Srpskoj koji tvrde da su bili primorani da prihvate mrvice od trgovaca, koji kreiraju cjenovnike s ciljem ubiranja ekstraprofita.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže za “Glas” da je ovogodišnja otkupna cijena kilograma jabuke za 18 feninga niža od realne s obzirom na brojne probleme koji su ih pratili u proizvodnom ciklusu, počevši od preskupog repromaterijala do nepovoljnih vremenskih prilika.

- Kilogram ajdareda prve klase, kao najzastupljenije sorte, u otkupu košta 62 feninga, a mi smo tražili 80. Najjeftiniji je greni smit koji košta pola marke, a najskuplji crveni delišes koji mi dajemo za 0,79 KM. To su cijene koje nam plaćaju domaći trgovački lanci s kojima smo sklopili ugovore. Nikako nismo zadovoljni, ali nismo imali izbora. Nemamo svoja skladišta i prisiljeni smo pristati na iznos koji kupac nudi - priča Dojčinović.

On kaže da su ugovore sa trgovcima sklopili većinom mali i srednji proizvođači, dok će oni veliki bolje proći jer imaju svoje hladnjače pa čekaju bolju otkupnu cijenu i uglavnom izvoze robu.

Dojčinović navodi da će u konačnici otkupna cijena biti i do nekoliko feninga niža od dogovorene, jer sve što propadne ide na štetu proizvođača.

- Na primjer, otkupna cijena ajdareda lani je bila 50 feninga, a kada sam obračunao gubitke nakon prebiranja i cijenu prve i treće klase, prosječan iznos koji sam dobio po kilogramu je 41 fening. Tako će biti i ove godine. Dobićemo oko 52 feninga po kilogramu, koliko iznose troškovi i to bez naše radne snage i mehanizacije. Ako budemo na pozitivnoj nuli, bićemo srećni - navodi Dojčinović.

S druge strane, jabuke se u marketima i piljarnicama, tvrdi on, prodaju po daleko višim cijenama.

- Iole kvalitetne jabuke u maloprodaji koštaju između 1,55 i 2,20 KM, što znači da su cijene duplo skočile na putu od nas do marketa. Svjestan sam da i trgovci imaju troškove, ali ni izbliza u procentu marži koje obračunavaju. Identična situacija je i sa kruškom - priča Dojčinović.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo ljut je zbog mešetarenja trgovaca i problema koji su zadesili sve poljoprivrednike.

- Ove godine svi seljaci muče istu muku. Povrće u maloprodaji je izuzetno skupo, a otkupne cijene niske. Kilogram luka u otkupu košta 0,65 KM, a u maloprodaji ga, kažu ljudi, nema ispod 1,2 KM. Najveću štetu trpimo mi proizvođači koji se iz petnih žila upiremo da održimo proizvodnju, ali i krajnji potrošač koji jedva krpi kraj s krajem - kategoričan je Mastalo.

On tvrdi da se prostom matematičkom računicom može izračunati da su troškovi poljoprivrednika daleko obimniji od trgovačkih.

- Ne znam šta rade nadležni, resorno ministarstvo, inspekcija. Kolike to marže trgovci mogu obračunati, postoji li neki zakon kojim se visina marže ograničava - pita se Mastalo i dodaje da većina trpi zbog manjine koja se ne obazire na narod dok puni džepove i ostvaruje ekstraprofit.

Dnevnice

Dragoja Dojčinović kaže da nisu imali izbora ni kod određivanja iznosa nadnica koje su isplaćivali sezoncima.

- Niko ove godine nije htio raditi u voćnjaku ispod 60 KM na dan. Radnika nema i mi smo taj iznos morali isplaćivati, koliko god da nam je previše. U voćnjacima su mahom penzioneri koji su usporeni, ali smo zadovoljni i njima jer boljih nemamo - navodi Dojčinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana