Proizvodi šest kompanija iz metaloprerade i drvoprerade po standardima EU

Srna
Foto: srna

SARAJEVO- Proizvodi šest kompanija iz metaloprerađivačkog i drvoprerađivačkog sektora BiH su, u okviru projekta "Ekspocertino", usaglašeni sa zakonodavstvom EU, odnosno sertifikovano sa standardima Unije, istakao je koordinator ovog projekta u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tarik Kovač.

Na prezentaciji rezultata ovog projekta koji traje 18 mjeseci, od juna prošle godine do kraja ove, a čija je vrijednost oko 235.000 KM, Kovač je naveo da je u oblasti internacionalizacije Komora pružila savjetodavne usluge, odnosno informacije o međunarodnim tržištima, te potencijalnim inostranim partnerima za 100 firmi iz ova dva sektora.

"Kada je riječ o inovacijama, što je, takođe, bilo u fokusu projekta, Spoljnotrgovinska komora danas promoviše i digitalnu akademiju, kao jedan od rezultata `Ekspocertina`", rekao je Kovač novinarima u Sarajevu.

On je pojasnio da je riječ o platformi za onlajn samostalno učenje zaposlenih u privredi BiH, na kojoj će privrednici, u bilo koje vrijeme i kada god to žele, moći da prate sve edukativne programe Komore, uključujući i četiri kursa za samostalno učenje koji su urađeni u okviru ovog projekta.

"U pogledu inovacija, naš partner `Intera` iz Mostara proveo je procjene inovativnih kapaciteta u 10 kompanija u BiH", istakao je Kovač.

On je dodao da su u okviru ovog projekta organizovane tri radionice o fondovima EU koji su raspoloživi za mala i srednja preduzeća u BiH.

Amra Mačkić, predstavnik Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja je realizator i donator ovog projekta, rekla je da je on finansiran u okviru projekta "EU for biznis", čija je vrijednost 16,1 milion evra, a podržava sektore poljoprivrede, metalske, drvne industrije i turizam, koji su prepoznati kao izvozni potencijal BiH.

"GIZ, kao implementator projekta u navedenim sektorima, izuzetno je zadovoljan što vidi rezultate projekata poput `Ekspocertino`", rekla je Mačkićeva.

Osnovni cilj projekta "Ekspocertino" je povećanje konkurentnosti kompanija iz metaloprerade i drvoprerade u BiH, kroz unapređenje procesa internacionalizacije, digitalizacije i standardizacije, kako bi firme uspješno zadovoljile zahtjeve EU standarda i pronašle odgovarajuće poslovne partnere na međunarodnom, a prvenstveno na EU tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana