Prointer ITSS: Za deset dana prijavilo se 140 mikropreduzeća i preduzetnika

Srna
Prointer ITSS: Za deset dana prijavilo se 140 mikropreduzeća i preduzetnika

BANjALUKA - Na javni poziv kompanije "Prointer ITSS" za podršku mikrobiznisu, koji traje do 25. maja, za nešto više od deset dana javilo se 140 mikropreduzeća i preduzetnika, saopšteno je iz ove kompanije, uz podsjećanje da je ogroman procenat radne snage u Republici Srpskoj angažovan u malim preduzećima koja su najpogođenija krizom izazvanom epidemijom virusa korona, pa im je pomoć sada najpotrebnija.

Ekonomisti kažu da su dva mjeseca, koliko je većina malih preduzetnika praktično bila zaključana, ostavila ozbiljne posljedice po njihovo poslovanje i da bespovratni grantovi u ovom trenutku nekima mogu spasti "glavu", navodi se u saopštenju.

"Mali biznisi obično nemaju neku značajniju ušteđevinu i akumuliranu dobit, pa im ovakve krize doslovno mogu ugroziti opstanak.

Istovremeno, njihov kreditni rejting je najčešće slab, tako da su ugroženi sa više aspekata.

Zato je pomoć koja će im omogućiti da makar stanu na noge, veoma značajna", kaže Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista "Svot".

Grabovac podsjeća da su radnici u mikrobiznisu u Srpskoj izuzetno važna karika u ukupnoj strukturi zaposlenih i da svakako treba razmišljati i o nekim drugim vidovima pomoći tom sektoru.

"Treba vidjeti kako se malim preduzećima može omogućiti da dobiju neke poslove koje će im obezbijediti egzistenciju na duži rok. Vjerujem da velike kompanije, pa i javne institucije treba da se odlučuju za angažovanje malih preduzetnika gdje god je to moguće", navodi Grabovac. Iz kompanije "Prointer", koja je uz tehničku podršku Područne privredne komore Banjaluka pokrenula projekat "Mikro znači više", podsjećaju da rok za prijavu za bespovratnu novčanu pomoć ili stručnu podršku u vidu IT rješenja, ističe u ponedjeljak, 25. maja. "Na osnovu već utvrđenih kriterijuma, stručna komisija koju će osim naših činiti i predstavnici Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, odabraće najmanje 20 preduzeća koja mogu dobiti do 5.000 KM. Takođe, izabraćemo i pet preduzeća koja su se prijavila za stručnu podršku, a vrijednost svakog IT rješenja je 2.000 KM", kažu u "Prointeru".

Prijava na javni poziv obavlja se isključivo popunjavanjem onlajn obrasca koji se nalazi na internet stranici mikroznacivise.com, na kojoj se može pronaći i više informacija o samom projektu. Iz "Prointera" naglašavaju da projekat pomoći mikrobiznisu namjeravaju da nastave i prošire, kao i da za to već imaju podršku partnerskih kompanija. Prema podacima Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, najmanje 40.000 radnika u tom sektoru pogođeno je krizom zbog epidemije virusa korona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana