Program NTC: Osnovci znanje upijaju kroz igru sa vršnjacima

Milijana Latinović
Program NTC: Osnovci znanje upijaju kroz igru sa vršnjacima

Banjaluka - Učenje kroz igru plijeni sve veću pažnju i među osnovcima u Republici Srpskoj, koji sa vršnjacima iz regiona i Evrope znanja i vještine stiču kroz program “Nikola Tesla centar” (NTC).

Jedan od autora programa NTC, profesor Ranko Rajović, kaže da je učenje kroz igru jedan od načina da se djeca motivišu i samostalno razmišljaju, te potvrđuje da za taj sistem sticanja znanja i vještina iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje i roditelja i djece iz Srpske.

- Interesovanje je veliko jer program liči na igru, a deca, i ne shvatajući da se igraju, puno nauče, zabavljaju se, razvijaju kreativnost, matematičko logičko razmišljanje i povezuju informacije - istakao je Rajović za “Glas Srpske” i dodao da su pokrenuli NTC centre i radionice za djecu uzrasta od pet do 12 godina u Doboju, Palama, Sokocu, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Brčkom i Modriči.

Osim toga, dodao je, u školama organizuju i sekcije za darovitu djecu uzrasta 11 i 12 godina. Rajović kaže da je NTC program akreditovan u sedam zemalja i da je dosad obuku prošlo oko 5.000 učitelja.

- Procenjujem da oko 100.000 učenika u radu koristi neke od NTC metoda - istakao je Rajović.

Kada je u pitanju znanje osnovaca iz Srpske i Srbije koji dolaze u kampove u radionice, on kaže da je primjetan pad opšteg znanja i koncentracije, te siromašniji rječnik.

- Ono što posebno zabrinjava je da su generalno deca iz Evrope na međunarodnim testovima znanja sve slabija u odnosu na države istočne Azije. Dobar pokazatelj je PISA test kojem pristupaju učenici uzrasta 15 godina jer pokazuju znanje kojim raspolažu posle završene osnovne škole. Nažalost, već godinama stagniramo ili smo sve slabiji - rekao je Rajović.

Da sve više roditelja u Srpskoj prepoznaje značaj NTC programa za “Glas Srpske” potvrđuje Vlaseničanka Tatjana Golijanin, čija je kćerka Sofija Motika nedavno provela šest dana u kampu na Gučevu u Srbiji.

- Oduševljena sam organizacijom i načinom na koji je kamp sproveden. Svakom detalju je posvećena pažnja, od instrukcija za pakovanje i spiska potrebnih stvari do smještaja, nadzora i brige vaspitača.

Program je odlično osmišljen i ono što je meni posebno važno jeste da su djeca tih nekoliko dana bila bez mobilnih telefona i računara i uživala u druženju i sticanju novih znanja isključivo koristeći svoj um - ispričala je Golijaninova i dodala da su roditelji dobili izvještaj o ponašanju djeteta i savladanim vještinama i NTC tehnikama.

Sofija, koja pohađa četvrti razred Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Vlasenici, sa velikim uzbuđenjem prepričava doživljaje iz kampa.

- Osvojila sam dvije loptice jer sam riješila dvije zagonetke. Igrala sam šah sa profesorom Rajovićem i družila se s omiljenim piscem Urošem Petrovićem. Uživala sam u odgovaranju na zagonetna pitanja uz logorsku vatru i jedva čekam iduće ljeto da idem ponovo - kazala je Sofija.

 

Greške u koracima

Ranko Rajović je rekao da je uticaj roditelja u vaspitanju i usmjeravanju djeteta kroz učenje najvažniji, te da često nesvjesno prave greške u koracima.

- Roditelji u ranom detinjstvu prezaštićuju dete, guraju ga u kolicima do druge ili treće godine, ne daju ni da skače po blatu ili da trči nizbrdo. Druga grupa grešaka je eliminacija dosade kao fenomena jer danas dete ima na raspolaganju deset TV kanala, video-igrice i, umesto da osmišljava svoje vreme, to radi neko drugi. Dete tako nauči da dobije sve i sad, što, naravno, nije dobro za kasnije funkcionisanje u životu. - upozorava Rajović.

Roditelji greše i u procesu učenja terajući decu da uče napamet - dodaje Rajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana