Prodavci na pijacama ostali kratkih rukava

Milijana Latinović
Prodavci na pijacama ostali kratkih rukava

BANjALUKA - Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u decembru prošle godine pala je za više od 300.000 KM u odnosu na isti mjesec 2019, što je, prema riječima poljoprivrednika i zaštitnika prava potrošača, posljedica pada kupovne moći usljed pandemije virusa korona koja je mnoge natjerala da se uhvate motike i sami proizvedu voće, povrće i žitarice.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u decembru prošle godine iznosila je 928.785 maraka, što je za 24,5 odsto manje u odnosu na isti mjesec godinu ranije.

U strukturi ukupne prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama prednjačili su povrće, voće, te mlijeko i mliječni proizvodi.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je za “Glas Srpske” da je tržište poljoprivrednih proizvoda u Evropi, pa tako i kod nas, poremećeno s obzirom na to da se ogromne količine uvoze, a domaći proizvodi bacaju.

- Mnogi proizvođači su proljetos zaorali mladi kupus, a jesenas i krompir. To dovoljno govori u kakvoj su situaciji. Pandemija je još dodatno ugrozila domaće proizvođače. Ne treba da zaboravimo ni to da je u prazničnim mjesecima izostao dolazak naših ljudi iz dijaspore, pa je i to smanjilo potrošnju - rekao je Marinković.

Dodao je da su na početku pandemije, kada je kretanje stanovništva bilo ograničeno, mnogi pohrlili na selo i uhvatili se motike kako bi sami proizveli mahom povrtarske kulture.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je da je kupovna moć stanovništva pala i da mnogi pribjegavaju štednji, pa čak i na hrani.

- S druge strane, apoteke su pune i mnogi građani kupuju razne preparate kako bi ojačali imunitet da se zaštite od korone. Pandemija je uzrokovala ogromne poremećaje i u svim segmentima pad potrošnje je neminovan - rekla je Marićeva. Naglasila je da su se od marta prošle godine promijenile navike potrošača te da svi uglavnom kupuju po spisku i samo ono što je neophodno.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana