Prodavci auto-dijelova traže da otključaju radnje: Mehaničari ne mogu da rade bez dijelova

Marijana Miljić Bjelovuk
Prodavci auto-dijelova traže da otključaju radnje: Mehaničari ne mogu da rade bez dijelova

BANjALUKA - Poslovnicama za prodaju auto-dijelova na području grada Banjaluka zabranjen je rad, zbog čega su u problemu i mehaničari kojima je dozvoljeno obavljanje posla jer ne mogu doći do potrebnih dijelova.

U preduzeću “Auto Milovanović” ističu da su ispred svake radnje na području BiH postavljena dezinfekciona sredstva za ruke i noge, te je označena distanca između kupaca, a radnici rade sa maskama i rukavicama.

- Očekivali smo da će nam biti dozvoljen rad u Banjaluci. Mi poštujemo odluku grada, ali potrebno je imati u vidu da zbog zabrane rada radnji sa auto-opremom i mehaničari gube posao jer ne mogu nabaviti rezervne dijelove i za ona vozila koja su nam i te­ kako potrebna u ovoj situaciji. Jedini način je onlajn prodaja - kazala je direktorica marketinga u “Auto Milovanoviću” Mirjana Milovanović.

PR menadžer u “Sim Impeksu” Helena Stanić rekla je da automehaničari trenutno rade u smanjenom kapacitetu, zbog čega smatraju da bi ukidanje zabrane rada za djelatnost prodaje auto-dijelova i opreme, uz mjere opreza i zaštitu koju bi poštovali svi u ovom lancu, donijelo višestruku korist za društvo trenutno.

Kompanija “Sim Impeks” i u vanrednim okolnostima nastoji da kupcima, na način na koji je to dozvoljeno, obezbijedi mogućnost snabdijevanja robom putem dostave.

- Međutim, u našoj zemlji prosječna starost automobila je 16,5 godina i zbog toga je veća potreba za neophodnim popravkama, a samim tim i potražnja za dijelovima. Sve ovo se odnosi i na neophodnost servisiranja vozila koja su od velike važnosti, poput hitne pomoći, vatrogasnih, policijskih, taksi službi kao i vozila organa državne uprave. Činjenica je i da je ukinut javni prevoz, što dodatno povećava upotrebu privatnih vozila - rekla je Stanićeva.

U preduzeću “Auto De-Mi” kažu da su sve njihove poslovnice u RS i BiH, osim u Banjaluci, otvorene.

- Smatramo da treba da nam bude dozvoljen rad, jer automehaničari održavaju vozila hitne pomoći i kriznog štaba koja se kvare. Oni, međutim, to ne mogu u gradu bez nas. Sve se veže jedno za druge - rekao je menadžer prodaje u firmi “Auto De-Mi” Damir Pepić i dodao da očekuje da će grad Banjaluka dozvoliti rad radnji koje se bave prodajom auto-dijelova, te da sve treba da kontroliše inspekcija i da zatvori one koji se ne pridržavaju propisa u trenutnoj situaciji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana