Prnjavorski "Ribnjak" počeo sa prodajom ribe

Srna
Prnjavorski "Ribnjak" počeo sa prodajom ribe

Preduzeće "Ribnjak" u Prnjavoru danas je počelo sa prodajom ribe, a cijena je formirana u skladu sa tržištem, izjavio je Srni stečajni upravnik ovog preduzeća Radomir Predojević.

Predojević je naveo je cijena šarana devet KM, a soma 10 KM.

- Formirana je cijena na bazi tržišne ponude i potražnje, već smo poslali ponude svim relevantim i kupcima sa kojima smo ranije sarađivali, a kupovina je dozvoljena i dostupna svima koji pokažu zainteresovanost - rekao je Predojević.

On kaže da je prodaja započela neposredno uz Božićni post, uz saglasnost Skupštine povjerilaca koja je juče održala sjednicu.

Predojević je napomenuo da je uvidom u dokumentaciju preduzeća utvrđeno da je riba prošle godine prodavana po cijeni od samo tri KM.

- Nisam ulazio u razloge tako niske cijene, da li je to bilo zbog lošeg kvaliteta ili nečeg drugog - rekao je Predojević.

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka infrastrukture za prevoz kupci ribu preuzimaju na lageru ribnjaka, dok je plaćanje avansno na žiro-račun ili odluženo u roku od osam dana, uz određene uslove.

Predojević je istakao da je zahvaljujući brojnim tehničkim aktivnostima na uređenju ribnjaka od početka godine, dodatnom poribljavanju i predanim radom šestorice radnika u toku prošlog mjeseca u prnjavorskom ribnjaku izlovljeno više od 17 tona ribe.

- Uvijek ističem posebno predani rad zaposlenih koji su ovdje i po 20-30 godina, njihovu lojalnost i strpljenje, ali i veliku pomoć i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlade Republike Srpske, kao i drugih institucija sa kojima sarađujemo - rekao je Predojević.

On je podsjetio da su tokom proljeća angažovali veliki broj mehanizacije, pristupili čišćenju korita rijeke Ukrine, svi vodotoci, pristupni putevi i nasipi dovedeni su u potpuno funkcionalno stanje.

Nadležne republičke inspekcije i Zavod za javno zdravstvo Republike Srpske u više navrata kontrolisali su ispravnost vode u ribnjacima, a posljednja kontrola bila je 28. oktobra.

- Sve kontrole su potvrdile da smo ove godine napravili maksimalan iskorak u tehničkom smislu, doveli ribnjake u funkcionalno stanje. Zahvaljujući grantu od 100.000 KM koji smo dobili od Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva izvršili smo poribljavanje, nabavili novu šaransku mlađ i hranu za ribe - rekao je Predojević.

On je dodao da su izuzetno zadovoljni komunikacijom i pomoći koju imaju od banjalučkog Poljoprivrednog instituta i Poljoprivrednog fakulteta, a koji su prošle godine uradili elaborat o održivosti ribnjaka.

- Zajednički cilj svima je da se sačuva imovina od propadanja i funkcionalnost ribnjaka jer je to od značaja i za lokalnu zajednicu i za Republiku Srpsku - zaključio je Predojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana